Traktorima blokirali središte Bruxellesa i parlament

702

Više tisuća nezadovoljnih europskih poljoprivrednika iz brojnih zemalja, od Francuske i Nizozemske, do Italije i Španjolske, blokiralo je jučer traktorima središte Bruxellesa.

prosvjedi

Prosvjedovali su zbog teške situacije u kojoj se nalazi europska poljoprivreda, osobito proizvodnja mlijeka i mesa. Uz paljenje bala sijena, petarde, zvonjavu kravljih zvona prema policajcima je letjelo sijeno iz kombajna, i mlijeko, čija je sve niža cijena jedan od razloga jučerašnjeg prosvjeda, a policija se branila vodenim topom.

Dan prosvjeda nije izabran slučajno: jučer su se u Bruxellesu na izvanrednom sastanku okupili ministri poljoprivrede da bi raspravljali o krizi koja pogađa mljekare i stočare. Poljoprivrednici i njihove krovne europske udruge zatražili su od ministara, Europske komisije i Europskog parlamenta da hitno poduzmu mjere koje će pomoći europskom poljoprivrednom sektoru da prebrodi krizu, izazvanu prije svega ruskim embargom na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Europske unije.

– Europsko tržište mlijeka je preplavljeno, cijene padaju. U nekim zemljama približavaju se razini od 20 centi. Ako proizvodnja ne bude smanjena, stanje na tržištu i dalje će se pogoršavati, kazao je predsjednik europske udruge mljekara, European Milk Board (EMB), Romuald Schaber, poručivši da je potrebno smanjiti proizvodnju u EU. Schaber smatra da zemlje pojedinačno ne mogu pronaći dugoročno rješenje za postojeće probleme. Prema priopćenju EMB-a, poljoprivrednici su spremni, ako se ne donesu učinkovite europske mjere, pojačati prosvjede diljem Europske unije.

Iz udruženja Copa-Cogeca, također jednog od organizatora prosvjeda, još su prije nekoliko dana upozorili na dramatičnu situaciju proizvođača mlijeka, mesa i drugih poljoprivrednih proizvoda, istaknuvši da su u mnogim zemljama troškovi proizvodnje veći od cijena po kojima se proizvodi prodaju pa su neki poljoprivrednici prisiljeni staviti ključ u bravu.

Komisija je jučer najavila donošenje paketa pomoći ugroženim poljoprivrednicima u vrijednosti od 500 milijuna eura. Prema njihovom priopćenju, najveći dio toga paketa trebao bi biti namijenjen državama članicama za potporu mliječnom sektoru.

Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), koja je članica europskog udruženja, jučer je podržala prosvjede u Bruxellesu. No, s obzirom na financijsku situaciju u HPK-u, poljoprivrednicima iz Hrvatske nisu mogli platiti sudjelovanje na prosvjedu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.