TISUP: Niže cijene voća, povrće skuplje

1369

Prema podacima Tržišno informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP-a), u rujnu su na veletržnicama, u odnosu na kolovoz, zabilježene značajno niže cijene stolnog grožđa, jabuka i krušaka.

cijene

Tako je nižu cijenu imalo stolno grožđe: bijelo -26,02 % i crno -23,85 %. Zabilježene su niže cijene jabuka zlatni delišes (-18,95 %), idared (-13,33 %), jonagold (-11,76 %), elstar (-8,12 %), granny smith (-3,45 %) i krušaka (-10,56 %).

U odnosu na rujan prošle godine, u rujnu ove godine kod južnih voćnih vrsta bilježimo više cijene mandarinki (35,36 %), naranči (17,92 %), grejpa (17,98 %) i banana (5,42 %).

Cijene povrća na veletržnicama u odnosu na kolovoz, značajnije niže cijene u rujnu imali su samo paprika rog (-13,40 %) i patlidžan (-11,19 %). Cijena rajčica je u kolovozu bila izrazito niska, ali je krajem sezone u rujnu cijena porasla za 50,11 %.

Povećanje cijena bilježimo također i kod blitve (17,39 %), salatnog krastavca (15,27 %), cvjetače (11,54 %), kelja (11,96 %) i zelenih salata kristalke i puterice (cca. 11-12 %). Blago povišenje cijene u rujnu bilježimo kod bijelog graha (6,66 %), dok je cijena šarenog graha bila malo niža (-3,02 %). Od ostalog povrća povećanje cijene bilježi kupus 6,87 %, paprika babura 6,79 % i češnjak 5,14 %,

U odnosu na rujan 2014. godine, u rujnu 2015. na veletržnicama kod većine povrtnih vrsta bilježimo značajnije više cijene. Ove su godine u rujnu tako skuplji bili: blitva (46,78 %), kelj (39,59 %), zeleni kupus (31,78 %), krastavac salatni (26,38 %), cvjetača (21,30 %), špinat (16,49 %), paprika babura (15,75 %), krumpir (14,10 %) i luk (14,04 %). Kupus crveni, paprika rog i češnjak bilježe nešto više cijene u odnosu na lanjski rujan za oko 5 do 8 %. Ovog rujna jeftiniji je bio tek manji broj povrtnih vrsta: rajčica (-20,36 %), grah šareni (-14,05 %), mladi luk (-9,02 %) i crveni radič (-7,37 %).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.