Potrošači u SAD-u sve manje vjeruju GMO-u

973

Uzgajivači šećerne repe u SAD su u teškoj situaciji, jer američke prehrambene kompanije sve više izbegavaju genetski modificirane usjeve (GMO), izvještava Reuters.

secerna repa

U prošlih sedam godina, američki uzgajivači, od kojih je većina u Minessoti, Sjevernoj Dakoti, Michigenu i Idahu, prešli su na GMO usjeve koje proizvodi kompanija Monsanto i još neke druge, u sklopu nastojanja povećanja prinosa i smanjivanja troškova.

U trenutku kada raste negativno raspoloženje javnosti prema GMO usjevima i povećava se uvoz šećera od šećerne trske, udio uzgajivača šećerne repe na američkom tržištu je pao na najniži nivo ikada registriran.

Udio domaćih uzgajivača u svim isporukama šećera u SAD je u prošloj fiskalnoj godini pao na ispod 41 posto od ukupno 11,8 milijuna tona u SAD, što je povjesni minimum, i znatno manje u odnosu na udio od 47 posto u 10,4 milijuna tona iz 2008. godine, kada su biotehnološka sjemena puštena u komercijalnu prodaju.

Pod pritiskom potrošača, neke kompanije obećale su da će izbaciti GMO sastojke iz svojih pojedinih proizvoda, navodi britanska agencija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.