GMO soja na bjelovarskom području

1067

Na bjelovarskom području inspekcija je jednog poljoprivrednika, a poslije i još nekoliko njih, šokirala rezultatima analize sjemena soje, jer je ona pokazala sadržaj nedopuštenog udijela GMO-a, piše Glas Slavonije.

soja

Šok je još veći jer je sijeme kupljeno u redovnoj prodaji, uz račun i deklaraciju prema kojoj o GMO-u u tom semenu nema riječi. Takva roba mora da se uništiti, pa poljoprivrednik uz šok, trpi i materijalnu štetu. A, ove godine ratari su u Hrvatskoj pojačano sijali soju zbog ostvarivanja prava na zelena plaćanja, čak 40 posto više.

“GMO sadni materijal treba svakako zaustaviti, neškodljivo uništiti i aktivno raditi na mjerama suzbijanja. Ali, genetičari kažu da se i kilometrima dalje od zasijanog GMO-a prenosi pelud i kontaminira tlo u drugim područjima pa je to možda i ovdje slučaj. Možda ljudski faktor nije kriv. U svakom slučaju, treba kontrolirati sadni materijal, voditi strožije kontrole, jer kada GMO jednom uđe u tlo – gotovo je”, kaže predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Matija Brlošić.

Međutim, sudeći prema navodima iz Ministarstva poljoprivrede, priroda ipak nije upetljala svoje prste, a tragovi vode i preko granice.

“Poljoprivredni inspektori donijeli su riješenja kojim je vlasnicima obavezno trajno i neškodljivo uništavanje usijeva, odnosno zrna merkantilne soje u kojoj je utvrđena prisutnost GMO-a na način da GMO više nije sposoban za reprodukciju ili prijenos genetskog materijala, kao i da se njegov genetski materijal ne može prenijeti na druge organizme”, ističu u Ministarstvu.

Oni su dodali da poljoprivredna inspekcija s drugim nadležnim tijelima – Carinom, Poreznom službom i policijom, provodi detaljne inspekcijske postupke i istragu.

“Postoji osnovana sumnja da je riječ o kaznenom djelu, tj. da je sjeme soje legalnog proizvođača prepakirano, pa je kao falsicifiran proizvod plasirano na tržište. Dosadašnjom istragom utvrđeno da je moguće da je sporno sjeme soje prepakirano van Hrvatske, zbog čega smo službenim putem obavijestili nadležno ministarstvo susjedne države, jer je prema dosadašnjem toku inspekcijskog nadzora utvrđeno da je u postupak prometa, trgovine soje bila uključena i kompanija iz susjedne države”, navode u Ministarstvu ali ne preciziraju o kojoj zemlji je riječ, jer su postupci u toku, piše Glas Slavonije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.