Nepremostive razlike o stavovima prema GMO-u mogle bi ugroziti TTIP

723

Razlike između SAD-a i Europske Unije o stavovima prema GMO usjevima i hormonski tretiranoj govedini mogle bi podriti sporazum o slobodnoj trgovini.

gmo

To je izjavio tajnik za poljoprivredu američkog Ministarstva poljoprivrede Tom Vilsack.

EU i SAD se nadaju da će zapečatiti sporazum o Transatlantskom partnerstvu u trgovini i investicijama (TTIP) koji bi obuhvatio trećinu svjetske trgovine i gotovo polovinu globalnog bruto domaćeg proizvoda.

Kako prenosi agencija Reuters, dvije strane su ostvarile ograničen napredak poslije 11 rundi pregovora, međutim, poglavlja o hrani i poljoprivredi imaju tendenciju postati najmučnija u trgovinskim pregovorima.

“To neće biti laki razgovori. Mi znamo da postoje ozbiljni problemi”, rekao je Vilsack na konferenciji o izgledima poljprivrede u EU, čiji je domaćin Europska komisija.

On je izdvojio tri pitanja na koja treba obratiti pažnju: europsko protivljenje američkom izvozu hormonski tretirane govedine, zatim izvozu GMO-a, kao i američko protivljenje sustavu EU o geografskom porijeklu ili oznakama zaštite porijekla.

“Ako se ne posvetimo rješavanju tih teških, zahtjevnih pitanja … ako odlučimo ne baviti se njima jer su previše teška, onda, po mom mišljenju, nećete imati TTIP”, rekao je Vilsack novinarima.

“Interesi poljoprivrede u SAD, sami po sebi, nisu politički dovoljno snažni da bi sporazum prošao, ali su svakako dovoljno snažni da zaustave sporazum o kom se pregovara”, dodao je on.

SAD tvrde da je znanost dokazala da su američki proizvodi, od GMO usjeva do hormonski tretirane govedine, sigurni, ali te tvrdnje nailaze na sumnju u većem dijelu Europe.

Geografski indikatori porijekla u EU predstavljaju listu od više od 1.000 proizvoda, od šampanjca do šunke iz Parme, i kamen su temeljac poljoprivredne i trgovinske politike EU. Indiaktori imaju za cilj osigurati da samo proizvodi iz određenih regija mogu nositi određeno ime. SAD, međutim, smatra da to predstavlja protekcionizam.

Poput Vilsacka, povjerenik EU za poljoprivredu i ruralni razvoj, Phil Hogan, navodi da je ostvaren napredak u pregovorima, ali da je potrebno da sporazum bude obostrano pravedan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.