Sve manje poljoprivrednika u Europskoj uniji

831

U posljednjih 10 godina u Europskoj uniji poljoprivredom se prestao baviti svaki četvrti farmer.

farma

U 2013.godini u EU je bilo 10,8 milijuna farmi, gotovo 3 milijuna ili 27% manje nego 2003., dok je broj obrađenih poljoprivrednih hektara ostao gotovo isti – 174,6 milijuna, 5 ha više po farmi. Hrvatska, koja je u EU ušla u drugoj polovici 2013., te je godine imala 157,4 tisuće farmera, koji su obrađivali 1,57 mil. ha, 10 ha po farmi.

Branko Bobetić, direktor GIU Croatistočara, za Večernji list kaže kako se i u nas, kao u ostatku EU, događalo restrukturiranje i okrupnjavanje farmi, koje na žalost ne prati i ukupna proizvodnja. Nizozemska je, primjerice, elitna zemlja po proizvodnji mlijeka, a kako bi takvu situaciju i održala, farme se tamo, odustanu li farmeri od posla, ne zatvaraju kao kod nas i stoka ne upućuje na klanje.

Upravo suprotno. Postoje brokeri koji se bave kupoprodajama farmi ili njihovim davanjem u podnajam, a da to funkcionira i drugdje u EU, vidi se i po strukturi prijavljenih troškova kaže Bobetić.

Prema riječima predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Matije Brlošića, u Hrvatskoj je 2003. bilo oko 60.000 mliječnih farmi, 2013. oko 16 tisuća, a danas manje od 10 tisuća, što govori da smo sigurno u europskom “trendu”. S druge strane, s proizvodnjom mlijeka, manjom za oko 150 milijuna litara nego 2009., vratili smo se u 2003., a drastično pada i proizvodnja svinja. I velike farme su u problemima i puno će ih se još ugasiti jer, otkako smo na potporama EU, na njivama raste sve više korova, a sve je manje kontrola, tvrdi Brlošić.

Statistike Eurostata govore kako najveći broj hektara po farmeru ima Češka (133 ha), dok Francuska i Španjolska drže gotovo 30% svih obradivih hektara u EU. Ipak, problem je gotovo kod svih isti – gotovo 3,5 milijuna (31,1% farmi) vode ljudi stariji od 65 godina – u Hrvatskoj 33,3% – dok je onih mlađih od 35 samo 6% (u RH 4%). Zbog toga se u novom programu ruralnog razvoja do 2020. nudi sve više benefita za mlade, kazao je Bobetić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.