Zašto država ne smanji PDV u sektoru poljoprivrede?

746

Državna blagajna se puni kod gotovo svake kupnje sa 25 posto PDV-a, osim nekih izuzetaka od pravila po međustopama. Što je najfascinantnije, a istovremeno i najtužnije, svježe voće i povrće imaju istu tu stopu PDV-a. Vrtoglavih 25 posto!

 

Zanimljivo je da zemlje u okruženju – Slovenija, Austrija, Italija, pa i Velika Britanija koja na te proizvode ima nultu stopu poreza – imaju međustopu vlastitih PDV-a za svježe voće i povrće. Danska sada također razmišlja o uvođenju nulte stope poreza na svježe voće i povrće, s time da oni idu korak dalje pa razmatraju samo ekološki certificirano voće i povrće.

Znamo da je naša nacija jedna od onih koja ima najviše pretilih ljudi i tu smo u vrhu EU-a. To je upravo i pr¬marni razlog zašto bi se trebalo odmah smanjiti PDV na svježe voće i povrće. A drugi razlog je to što će se time omogućiti našoj poljoprivredi da krene na put nositelja razvoja našeg gospodarstva jer će se time omogućiti OPG-ovima da lakše posluju i da više ulažu u svoje poslovanje te da ne rade na crno.

Idemo dati jedan lijepi primjer. Neću se uvlačiti u to da bi svježe voće i povrće trebalo biti na pet posto PDV-a kao što su knjige ili ulaznice za kino i koncerte, pa neka bude 13 posto, kao što imaju svi ugostitelji. I sada uzmimo jedan OPG koji plaća svoje obveze prema državi i PDV. Žalosno je što je takvih samo 7000 u odnosu na 93.000 koji primaju poticaje od države, ali to je već jedna druga tema. I sada, recimo da je godišnji promet tog istog PDV-a milijun kuna (da možemo jednostavnije računati).

Od tog milijuna 200.000 kuna je PDV koji taj OPG mora platiti državi. Ako bi se promijenilo to da njegovi proizvodi, a govorimo o svježem povrću i voću, budu 12 posto jeftiniji, jer država je odlučila uvesti medustopu PDV-a, tada on više neće plaćati državi PDV i imat će veću zaradu. Bit će mu manji promet za skoro 100.000 kuna, ali zarada će mu na kraju dana biti veća za otprilike 100.000 kuna. Kako, pitate se. Pa jednostavno. Sve ulazne fakture koje isti taj OPG ima, od gnojiva, sadnica, vode, sve što mu je potrebno da proizvede to isto voće i povrće su na 25 posto, a sve izlazne fakture su na 13 posto, te taj isti OPG skoro nikada neće morati platiti PDV jer će uvijek biti u preplati ili na pozitivnoj nuli.

Zašto naša država ne smanji PDV kao što je to napravila ugostiteljima, to je vrlo zanimljivo pitanje. Tvrde da će, ako to naprave, izgubiti više od tri milijarde kuna ili, ako idemo u krajnost, i više. Ja tvrdim da će se to vjerojatno dogoditi, ali samo trenutačno i jednokratno. Povećat će se konzumacija svježeg voća i povrća jer će biti jeftinije, što će dugoročno povećati i prihode od PDV-a i ta početna razlika će se normalizirati. S druge strane, ostvarit će se i uštede u zdravstvenom sustavu jer više nećemo biti pretila nacija. Konzumacijom voća i povrća poboljšava se kvaliteta života i zdravstveno stanje naroda. S treće strane, više OPG-ova odlučit će ući u ovu vrstu proizvodnje, koje nam nadostaje po svim pokazateljima, gdje će se stvoriti puno veća dodana vrijednost naše poljoprivrede.

Piše: Marko Sever / Privredni Vjesnik

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.