Ove godine manje pšenice

694

Svjetska proizvodnja pšenice će u 2016. pasti za 1,4 posto, zbog manje zasijanih površina pod pšenicom u Rusiji i Ukrajini, izvještava Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

psenica

FAO je u svojoj prvoj prognozi žetve pšenice u svijetu u 2016. godini, procjenio da će ukupna proizvodnja iznositi 723 milijuna tona, što je oko 10 milijuna tona ispod prošlogodišnje rekordne proizvodnje, navodi se u priopćenju ove organizacije.

Sa druge strane, Kina i Pakistan će, kako se dodaje, evidentirati gotovo rekordnu žetvu pšenice, uz očekivani oporavak proizvodnje u Indiji.

U najnovijem izvještaju “Ponuda i potražnja pšenice”, FAO je snizio procjenu prošlogodišnje ukupne proizvodnje žitarica, na 2.525 milijuna tona, zbog novih procijena o proizvodnji pšenice u Indiji i revidiranih podataka o proizvodnji u Iranu.

Ukupna proizvodnja pšenice je, kako se navodi u izvještaju, bila za 1,4 posto niža u odnosu na rekordne prinose iz 2014. godine.

Također su snižene projekcije za svjetsku proizvodnju riže u 2015. godini zbog razvoja situacije u Aziji, navodi se u priopćenju.

Prema projekcijama FAO, globalne zalihe žitarica će vjerovatno iznositi 636 milijuna tona do kraja sezone, koja se završava u 2016. godini, što je gotovo nepromjenjeno u odnosu na ionako visoke zalihe sa početka sezone, ali za 6,2 milijuna tona ispod prošlomjesečne prognoze.

Odnos ponude i potražnje žitarica na svjetskom tržištu, ključni pokazatelj sigurnosti hrane u svijetu, još uvijek je na relativno visokoj razini od 24,7 posto, navodi Organizacija za hranu UN-a.

Svjetska trgovina žitaricama će, prema očekivanjima FAO-a, pasti za dva posto u 2015/2016. godini u odnosu na prethodnu sezonu, zbog smanjenja potražnje za pšenicom i ječmom, što će djelomično neutralizirati bolja potražnja za rižom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.