Pad cijena mlijeka – reagirala i Europska Unija

771

Europska unija je podržala privremeno smanjenje proizvodnje mlijeka u zemljama članicama, kako bi “stala na kraj” niskim cijenama koje su uzdrmale industriju mlijeka.

mlijeko

Prekomjerna proizvodnja mlijeka poslije ukidanja kvota u travnju 2015. godine, uzrokovala je ogroman pad cijena u mliječnoj industriji, prenosi agencija France Press.

“Spreman sam predložiti primjenu ovih mjera. Pun modalitet ovih mjera tek treba potvrditi Komisija, te vrlo brzo očekujem da ćemo biti u poziciji o tome obavijestiti zemlje članice”, izjavio je europski povjerenik za poljoprivredu, Phil Hogan na hitnom sastanku sa europskim ministrima poljoprivrede u Bruxellesu.

Niz čimbenika, uključujući promjene navika u ishrani, usporavanje kineske potražnje i ruski embargo na zapadne proizvode oborili su cijene govedine, svinjetine i mlijeka, navodi francuska agencija.

Oko 100 poljoprivrednika je početkom prošlog tjedna prosvjedovalo u Bruxellesu, samo šest mjeseci nakon što je EU najavila paket pomoći poljoprivrednicima u iznosu od 500 milijuna eura za rješavanje posljedica krize.

Poslije hitnog ministarskog sastanka u rujnu prošle godine, sindikati poljoprivrednika su potvrdili da pomoć EU nije dovoljna za nadoknadu gubitaka poljoprivrednicima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.