Održana prva Slavonika!

604

U prošli četvrtak je u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku ministar poljoprivrede prof.dr.sc. Davor Romić otvorio prvu poljoprivrednu konferenciju Slavonika.

Slavonika - 17-03-2016_8503

Više od 300 sudionika, učenika, studenata, predstavnika poljoprivrednika, OPG-ova, akademske zajednice te vodećih stručnjaka razgovarat će o smjernicama i izazovima hrvatske poloprivrede s kojima se danas susreću sve ciljne skupine poljoprivrednog gospodarstva.

“Izrazito me veseli činjenica da je danas ova dvorana puna što dokazuje veliki interes za razvojem hrvatske poljoprivrede. Želimo vratiti vjeru u hrvatski ruralni prostor. Istraživanja nam govore da je 650 000 hektara zemljišta u Hrvatskoj zapušteno. Smatram da je vrijeme za promjene. Pozivam znanstvenu zajednicu i sve koji sudjeluju u cijelom procesu da zajedničkim snagama napravimo strategiju razvoja poljoprivrede u Hrvatskoj. Sada je trenutak za promjene.”, rekao je g. Davor Romić prilikom otvorenja konferencije i kraćeg izlaganja pod nazivom ”Inovativne tehnologije u upravljanju vodnim resursima u poljoprivrednoj Hrvatskoj”.

Kao jedan od sponzora konferencije Slavonika, kompanija HEINEKEN Hrvatska predstavila je jednu hvalevrijednu inicijativu – osnivanje Kluba proizvođača ječma Karlovačko čiji je cilj okupiti hrvatske proizvođače pivarskog ječma i poticati njegovu lokalnu proizvodnju.

„Kroz svoje projekte HEINEKEN Hrvatska potiče lokalnu proizvodnju i domaću poljoprivredu, a sretni smo što u sklopu konferencije imamo priliku predstaviti novoosnovani Klub proizvođača ječma Karlovačko. Na ovaj ćemo način dodatno poticati partnerski odnos svih dionika u lancu proizvodnje, doprinijeti povećanju konkurentnosti proizvođača ječma i potaknuti razvoj njegove proizvodnje. Vjerujemo u potencijale hrvatske poljoprivrede i zato je ovo samo dio našeg većeg plana za buduće poslovanje kompanije, a to je povećati količine domaćih sirovina u proizvodnji našeg piva“, rekla je gđa. Branka Slaveska, predsjednica Uprave HEINEKENA Hrvatska prilikom predstavljanja Kluba.

Organizator ovog događaja su Udruga Zemlja i ljudi i agencija Apriori World, a institucionalni partner konferencije je Europska banka za obnovu i razvitak. Konforenciji su potporu pružili HBOR, Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Agronomski fakultet u Zagrebu. S jedne strane suočavamo se s tehnološkim razvojem u poljoprivredi, s druge strane su tu propisi Europske unije, a s treće prema brojnim poljoprivrednim pričama hrvatska poljoprivreda je gotovo na koljenima. Na pitanja jesu li razlozi nedovoljna sinergija, malo stručnih kadrova koji mogu pružiti potporu u prijavi i iplemnetaciji europskih sredstava ili nešto sasvim drugo pokušat će odgovoriti ova konferencija.

“Krenuli smo u organizaciju ovog događaja u vrijeme izbora. Kada se govori o poljoprivredi možda se govori premalo, a i kada ona dođe na temu onda su to krizne situacije ili nedovršene priče. Kao ishodište za organizaciju ove konferencije uzeli smo komunikaciju i sve komunikacijske procese. Transparentnošću i povezivanjem, dijeljenjem informacija možemo doći do riješenja.” stav je organizacijskog odbora Slavonike.

Više na www.slavonika.org ili na
Facebook stranici https://www.facebook.com/konferencija.slavonika.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.