Na svjetskim burzama pale cijene kukuruza

1046

Prema pisanju Liderpressa prošlog tjedna objavljen je USDA izvještaj o zalihama i planovima sadnje koji je mnoge iznenadio.

soja i kukuruz

Brojke vezane za sadnju kukuruza su mnogo više nešto što je predviđano što je odmah cijene futures-a srušilo za 6 usd/t. Kada se uzmu u obzir planovi Kine za inventar kukuruza i USDA izvještaj za zaključiti je da će cijene biti niže nego što su stručnjaci prognozirali.

Interes oko US kukuruza biti će usmjeren na vremenske prilike i utjecaj koji će imati na proljetno sijanje. Trenutno je za sjever prognoza povoljna dok na južnim dijelovima pada previše kiše.

“Idućih mjeseci cijene američkog kukuruza će varirati ovisno o promjenama vremenskih prilika. Cijene futures-a sojinog zrna su nešto porasle zbog USDA izvještaja koji je pokazao nešto nižim postotkom sadnje. Manje zrna rezultira višim cijenama! Loše vrijeme u Brazilu u Argentini također može utjecati na žetvu, a prema iskustvu znamo da vrijeme može itekako potaknuti kretanje cijena na svjetskim robnim burzama.”, navodi se u tekstu Liderpressa.

Veliki špekulatori drže duge pozicije što ukazuje na očekivanja porasta cijena sojinog zrna. Iako je Brazil povećao procjenu svog uroda za 1,5 milijuna mt ni to nije bilo dovoljno da se zaustavi porast cijena na tržištu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.