Na hektaru batate zarada i do 50 tisuća kuna

892

Umjesto ratarskih kultura poljoprivrednici se sve češće odlučuju na uzgoj visokoprofitabilnih kultura.

batat

Došlo je vrijeme za vađenje batate, “sweet potatoa” ili slatkog krumpira, iako ta visokovrijedna namirnica iz porodice slakova nema baš nikakve veze s krumpirom (koji je iz porodice pomoćnica).

Prema pisanju Večernjeg lista u trgovačkim centrima kilogram batate se plaća i 20 kuna, no to očito nije prepreka jer potražnja za njom u Hrvatskoj raste po stopi od najmanje 20 posto godišnje.

Kako u ostatku Europe već luduju za tom namirnicom i s obzirom na to da drži prilično stabilnu cijenu na burzama, prava je šteta da su deseci i stotine hektara u nas i dalje zapušteni.

Analiza Agronomskog fakulteta još je prije nekoliko godina pokazala da bi proizvodnja batate, koja je uglavnom rezervirana za tople tropske krajeve, u Europi za Španjolsku, Portugal… u Hrvatskoj bila isplativa u Međimurju, Podravini, istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Prigorju, Moslavini… Najbolje uspjeva na glinasto-pjeskovitim tlima. Ulaganja u proizvodnju velika su, 50-60 tisuća kuna po hektaru, no Marijan Kušec iz Cirkvena nada se i tolikoj neto zaradi po hektaru kada naplati svoj ovogodišnji trud, koji je počeo sadnjom certificiranih presadnica sredinom svibnja, a “berba” je od početka rujna do početka listopada. Dok seljaci svake godine kukaju zbog cijena pšenice, vrijednost prinosa njegove batate na jednom hektaru bit će koliko jednog proizvođača pšenice na 30 hektara.

Mladi listovi batate mogu se jesti svježi na salatu ili se pak mogu osušiti za čaj. Ostatak biljke, s obzirom na to da Kušec koristi i prihranu Velebita Agro sa zeolitom, izvrstan je kao krmivo. Iskoristiva je cijela biljka koja ne treba ni herbicide ni pesticide i zapravo je ekološka. Jedino što je oko nje puno ručnog rada poput plijevljenja, a baš svaki plod mora se ručno pokupiti s polja da se ne bi oštetio jer je puno osjetljiviji od krumpira.

“Na 20 tisuća presadnica/ha, ukupno se dobije 20 tona prve klase. Nakon pobiranja batata se prirodno konzervira 5-6 dana na 35⁰ C, nakon čega će trajati 8-9 mjeseci. Najtraženija je i najslađa sorta narančasta, a najkvalitetnija ljubičasta koja okusom podsjeća na kesten. Kad proizvodnja zdravih presadnica ne bi bila toliko komplicirana, batate bi možda bilo više. Ovako ih Velebit Agro, koji sa svojim kooperantima u RH drži 80 posto tržišta (250-300 t), prodaje čak i Nijemcima. Od njih su naručili čak 200.000 presadnica. Kao da Kinezima prodajete snijeg, zadovoljan je direktor tvrtke Marijan Hren, koji već iduće godine planira udvostručiti proizvodnju presadnica na milijun. Ekskluzivan je partner Kauflanda za cijelu Europu. I da Republika Hrvatska ima pet puta veću proizvodnju, sve bi, kaže, uspjeli prodati i izvesti, a ovako jedva uspiju pokriti hrvatsko tržište”, stoji u tekstu Večernjeg lista.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.