Davor Romić na EU Vijeću ministara

793

Ministar prof. dr. sc. Davor Romić prisustvuje sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije danas, 10. listopada 2016. godine u Luksemburgu.

eu

Na današnjem sastanku Vijeća ministara raspravit će se više tema iz područja ribarstva. Dvije od njih nisu od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku; prva se odnosi na postizanje političkog sporazuma o ribolovnim mogućnosti u Baltičkom moru, a druga na godišnje konzultacije između EU i Norveške o dopuštenom ulovu u Sjevernom moru.

Za nas je na ovom sastanku najvažnija tema iz područja ribarstva razmjena mišljenja o pripremi stajališta EU za posebni sastanak Međunarodne komisije za atlantske tune (ICCAT) koji se održava u studenom. Među temama koje su od izravnog interesa za RH je i upravljanje stokom igluna (mediteranska sabljarka) te upravljanje stokom plavoperajne atlantske tune.

Od ostalih raspravnih tema ističemo prijedlog tzv. Omnibus uredbe, odnosno uredbe kojom se predviđaju izmjene 15 propisa EU koji reguliraju korištenje financijskih sredstava EU. Od ovih 15 propisa njih 5 je u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, a reguliraju korištenje EU fondova za poljoprivredu, ruralni razvoj te veterinarske i fitosanitarne programe.

Cilj Omnibus uredbe je pojednostavljenje pravila i bolje iskorištenje raspoloživih EU sredstava. Mi se slažemo s ovim ciljem, a na razini Vijeća ministara poljoprivrede već je o tome bilo i dosta riječi. Međutim, do sada je pojednostavljenje obuhvaćalo samo provedbene detalje, a ne i odredbe u temeljnim uredbama zajedničke poljoprivredne politike.

Hrvatska će u raspravi o Omnibus uredbi dati svoje komentare na prijedlog izmjena u dijelu nadležnosti Ministarstva poljoprivrede, a također ćemo dati i svoje prijedloge dodatnih izmjena kojima se može unaprijediti korištenje EU fondova.

Ističemo i zahtjev Poljske da se na vrijeme razmotre moguće negativne posljedice ukidanja proizvodne kvote u sektoru šećera i razrade mehanizmi stabilizacije tržišta u slučaju daljnjeg pada cijene šećera. Hrvatska dijeli zabrinutost koju iskazuje Poljska u vezi budućnosti sektora šećera i mogućih poremećaja koji se u ovom sektoru očekuju zbog ukidanja proizvodnih kvota.

Ostale teme na dnevnom redu su izvještajne naravi te nije predviđena rasprava.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.