Burze: Cijena soje 2,34 kn/kg, kukuruz po cijeni 0,80 kn/kg

2307

Na poljoprivrednoj burzi u Novom Sadu cijena soje se kreće oko 2,34 kune za kilogram.

kukuruz

Na tržištu pšenice, nema značajnijih pomaka u očekivanju normaliziranja cijena i približavanju svjetske cijene pšenice granici kalkulativne isplativosti za izvoznike. Za sada je cijena malo viša od 90 lipa za kilogram.

Kukuruz u trgovanju na novosadskoj burzi i dalje drži primat, kada je u pitanju aktivnost tržišnih sudionika. Kupoprodaja 200 tona ovogodišnjeg roda za promptnu isporuku, realizirana je po cijeni od oko 80 lipa za kilogram.

Zadnjeg dana mjeseca rujna objavljen je i USDA izvještaj koji je mnoge iznenadio. Zalihe ljetne žetve pšenice su najviše u proteklih 30 godina, te su 5% više nego što je očekivano.

Istovremeno zalihe kukuruza su najveće u zadnjih 10 godina no i dalje su niže nego što je bilo prognozirano . Kod sojinog zrna situacija je identična, zalihe su nešto niže nego što su različiti izvještaji predvidjeli.

Količine zaliha bi mogle potaknuti porast cijena sojinog zrna što se i desilo po našem vremenu u utorak navečer kada su cijene skočile za cca.10 usd/st što sa nešto nižim odnosom €/$ u konačnici iznosi dodatnih 9,80€/t.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.