LEADER mreža: Svi pravilnici za provedbu Programa ruralnog razvoja su neustavni

756

LEADER mreža Hrvatske (LMH) predstavlja vodeću nevladinu mrežu za ruralni razvoj u RH, koja okuplja preko 40 lokalnih akcijskih grupa (LAG-ova – organizacija odobrenih od strane Ministarstva poljoprivrede za provođenje Mjere 202 IPARD programa i Mjere 19 Programa ruralnog razvoja), vodeće domaće nevladine organizacije za ruralni razvoj (CCI Zagreb, Hrvatsko agroekonomsko društvo i si.) te nekoliko uglednih domaćih znanstvenih ustanova (Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Ekonomski fakultet u Splitu, Institut za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu itd.).

lmh-2

Kao vodeća domaća platforma za ruralni razvoj Leader mreža napravila je temeljitu Analizu nepravilnosti u provođenju Mjera 202 i 501 IPARD programa i mjera 19 i 20 Programa ruralnog razvoja te o svemu obavijestili novog resornog ministra Tolušića, ured Premijera RH, saborski Odbor za poljoprivredu, hrvatske zastupnike u EU parlamentu i nadležna tijela Europske komisije (DG Agri u Bruxellesu).

Na tiskovnoj konferenciji posebno se ističu nepravilnosti u provođenju LEADER-CLLD metodologije ruralnog razvoja koja se u IPARD programu provodila kroz mjeru 202, a u Programu ruralnog razvoja se provodi kroz mjeru 19.

Svi pravilnici za provedbu IPARD programa i Programa ruralnog razvoja su neustavni i protuzakoniti:

– Zakon o poljoprivredi i ruralnom razvoju (NN 80/113, 4/14, 107/14) je neusklađen s Ustavom RH i Zakonom o općem upravnom postupku (NN 47/09).
– Svi pravilnici IPARD programa i Programa ruralnog razvoja su neusklađeni s Ustavom RH. Zakonom o općem upravnom postupku i nadređenim uredbama EU.

To znači da RH nije osigurala usklađenost provođenja IPA-e te ESI fondova s nacionalnim zakonodavnim okvirom čime je prekršena odredba ¿1. 58. Uredbe (EU) 1306/2013 koja obavezuje sve zemlje članice EU da to učine.

Možda je najslikovitiji primjer neshvatljiva činjenica da su svi korisnici Programa ruralnog razvoja potpuno pravno nezaštićeni, onemogućena im je pravna zaštita na hrvatskim i europskim sudovima, a potpore iz Programa ruralnog razvoja će morati vraćati čak i u slučaju administrativne greške provedbenih tijela u RH?! Ovime je uvedena potpuna pravna nesigurnost za sve korisnike te je ugroženo samo provođenje Programa ruralnog razvoja.

Time su dodatno prekršene odredbe čl. 63. Uredbe (EU) 809/2014, te čl. 64. Uredbe (EU) 1306/2013, koje propisuju obavezu zemalja članica EU da primjereno osiguraju zaštitu korisnika ESI fondova sukladno navedenim odredbama.

ZAKLJUČNO: navedenim nepravilnostima izravno se krše odredbe Okvirnog sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Komisije europskih zajednica o pravilima za suradnju u svezi financijske pomoći Europske zajednice Republici Hrvatskoj u provedbi pomoći u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) (»Narodne novine – Međunarodni ugovori«, broj 10/2007) te Odredbe Sporazuma o pdiineisivu između Republike Hrvatske I Europske komisije za korištenje EU strukturnih i investicijskih fondova za rast i radna mjesta u razdoblju 2014.-2020. (EK usvojila 30. listopada 2013.)

CLLD (Community Led Local Development – lokalni razvoj vođen od strane zajednice) je metodologija ruralnog razvoja koja se u svim zemljama EU provodi kroz Mjeru 19 Programa ruralnog razvoja (poboljšana metodologija LEADER programa koji se provodio u predpristupnom razdoblju). Ona, kao decentralizirana mjera, stanovnicima ruralnih područja omogućuje da samostalno kreiraju vlastite aktivnosti i sami nadziru financiranje iz Programa ruralnog razvoja u svojim zajednicama – osim u Republici Hrvatskoj koja za tu mjeru izdvaja najmanje sredstava od svih EU članica te još uvjetuje da se njena sredstva koriste samo za kopiranje drugih mjera Programa ruralnog razvoja (napomena: za razliku od provedbe CLLD-a unutar Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo koji se u Hrvatskoj provodi sukladno EU smjernicama za lokalni razvoj vođen lokalnom zajednicom)

Primjena CLLD metodologije se u zemljama EU provodi kroz:

a) LAG-ove (lokalne akcijske grupe) u ruralnom području.

b) FLAG-ove (ribarske lokalne akcijske grupe) u područjima intenzivne ribarske aktivnosti, te…

c) ULAG-ovima (urbanim lokalnim akcijskim grupama) u gradskim područjima.

CLLD organizacije (LAG, FLAG i ULAG) su jedine razvojne organizacije na razini EU koje su obvezne za vođenje decentraliziranog koordiniranog lokalnog razvoja, sukladno europskoj legislativi i praksi u primjeni ESI fondova. Rep. Hrvatska sustavno i namjerno sabotira razvoj upravo ovih organizacija kroz nelegalnu provedbu IPARD programa i Programa ruralnog razvoja.

Potpuni tekst Analize moguće je preuzeti na stranicama: www.lmh.hr

Ohrabreni proeuropskom politikom nove Vlade RH i općim duhom optimizma koji je pokrenuo novi hrvatski premijer Plenković, pokrećemo javnu raspravu o uočenim nepravilnostima. Cilj nam je osigurati:

– dosljednu provedbu europskih procedura prilikom provedbe ESI fond

– osigurati zaštitu krajnjih korisnika Programa ruralnog razvoja,

– povećati korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja.

Na tom tragu poziva se šira stručna javnost na uključenje u raspravu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.