Pojava influence ptica – soja virusa koji ne uzrokuje zarazu kod ljudi

625

Na području Vukovarsko-srijemske županije (naselje Cerna) u divljih labudova utvrđena je visoko patogena influenca ptica (podtipa H5 N8). Nađeni virus pripada soju za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi.

perad

Influenca ptica je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica koja se može manifestirati na različite načine, ovisno o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste. Prema svojoj patogenosti (sposobnosti da izazove bolest) virus influence ptica dijeli se na:

– Visoko patogeni virusi IP (VPIP) se brzo šire i dovode do visoke stope smrtnosti (do 100% u roku od 48 sati)

– Nisko patogeni virusi IP (NPIP) uzrokuju općenito blage simptome bolesti te lako mogu proći neotkriveni

Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Infekcija u ptica i peradi se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, odnosno sve što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.

Sukladno važećem zakonodavstvu obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru. U slučaju primjećivanja uginuća većeg broja divljih ptica molimo da kontaktirate najbližeg veterinara ili Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail: veterinarstvo@mps.hr. Pozivaju se posjednici peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi.

O svim novim informacijama javnost će biti pravovremeno informirana.

ZNAKOVI KARAKTERISTIČNI ZA BOLEST:

– Iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti
– Potištenost
– Nakostriješenost perja
– Značajan pad nesivosti i valivosti, loša kvaliteta ljuske jajeta
– Kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun
– Edem glave i vrata
– Cijanoza kreste i podbradnjaka
– Sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem nepokrivenim područjima nogu
– Živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.