Prinosi kukuruza i preko 18 t/ha

1445

Još jedna proizvodna godina je iza nas, a po rezultatima koje su poljoprivredni proizvođači ostvarili u vlastitoj proizvodnji može se zaključiti da je ova godina za DEKALB bila rekordna u pogledu prinosa. Razlog za to je, svakako, vrijedan rad ratara, pravilan raspored padalina i dobar izbor hibrida. Ovaj put bio je to DEKALB.

Stjepan Kormanić na polju kukuruza

 

Rezultati dobiveni s terena su izuzetni, tako da su neki prinosi ostvareni DEKALB hibridima premašivali i 18 tona suhog zrna po hektaru. Svi pokusi rađeni su u stvarnim i realnim uvjetima, a komparirani su s najprodavanijim hibridima na tržištu.

Rezultati pokusa DKC hibrida kukuruza

Cilj pokusa bio je dobivanje realne slika o mogućnostima određenih hibrida kukuruza, kako bi ratarima olakšali sam izbor hibrida za njive. Ove godine u pokusima su bila 12 hibrida, osam DEKALB i četiri najbolja hibrida ostalih proizvođača.

Riječ je o DEKALB hibridima:

DKC4555DKC4717DKC4943DKC5031DKC5068DKC5276DKC5222 DKC5830.

Grafikon 1. Prosječni rezultati pokusa DKC hibrida u Zapadnoj Hrvatskoj 2016. godine
Grafikon 2. Prosječni rezultati pokusa DKC hibrida u Istočnoj Hrvatskoj 2016. godine

Svake godine postavlja se velik broj različitih tipova pokusa kojima se obuhvaćaju svi proizvodni uvjeti i tehnologije. Predlog je da se izbor hibrida za narednu godinu napravi na osnovu analize rezultata većeg broja lokacija u okviru vaše regije ili županije. Donosimo pregled prosječnih i pojedinačnih prinosa ostvarenih DEKALB hibridima kukuruza i hibridima kukuruza ostalih proizvođača.

Jedan od poljoprivrednika koji je posijao DKC hibride kukuruza, Stjepan Kormanić iz Dubrave Vrbovečke ističe: “Ono što je presudno u odluci što sijati sljedeće godine je sigurno prinos. Ono što je meni važno je i to da je svaki klip pravilno ispunjen do samog vrha, bez obzira koji sklop isprobao. A prinose kakve sam s DEKALBOM imao u pokusu, takvi su u prosijeku i na ostalim površinama. Tu je sve jasno!”

Rezultati pokusa kod Damira Pivara, Ivice Lukčina, Josipa Zmaića i Slavka Kovačevića

Više rezultata pokusa u prošloj 2016. godini za Hrvatsku pogledajte OVDJE.

“Ponosni smo na ostvarene rezultate, ali ne želimo se opustiti, već se, zajedno s vama, još bolje pripremiti za narednu sezonu kako bi ostvarili još bolje rezultate. Hvala vam na dosadašnjem povjerenju, a cilj nam je i nadalje isti kao i prije 100 godina, proizvesti više”, kažu u DEKALBU.

Dodatne informacije o DKC hibridima i uzgoju kukuruza možete doznati od DEKALB predstavnika za Hrvatsku:
Danko Žakula, Zapadna Hrvatska, 099/3459-646
Slaven Suk, Istočna Hrvatska, 099/2092-220.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.