Vajda ulaže preko 50 milijuna kuna u proizvodni pogon u Čakovcu

1150

Čakovec, 29. ožujka 2017.–Investicija od 50 milijuna kuna u dogradnju, rekonstrukciju i modernizaciju proizvodnog pogona, nabavu strojeva i opreme za proizvodnju, proširenje skladišnih i ekspeditnih kapaciteta te modernizaciju rashladnog sustava predstavljena je danas u čakovečkoj Mesnoj industriji Vajda d.d.

Nastavak je to ulaganja započetih od listopada 2015. kad je Vajda ušla u sastav Grupacije Pivac pa je tako tijekom 2016. godine uloženo više od 11 milijuna kuna u zamjenu i nabavu opreme, strojeva i transportnih sredstava, poboljšanja informatizacijske infrastrukture i druge manje tehničke zahvate. Novi investicijski projekt bit će prijavljen i za sufinanciranje iz fondova Europske unije kroz mjeru povećanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda, a očekuje se da će u potpunosti biti realiziran do konca 2018. godine.

„Vajda je godinama bila usamljeni primjer ulaganja u domaće svinjogojstvo, a ulaskom Grupacije Pivac ta su ulaganja održana te intenzivno nastavljamo spovećanjem kapaciteta vlastitog uzgoja i širenjem kooperacije sa svim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima zainteresiranima za suradnju. Za takav je razvoj svinjogojstva potrebna moderna mesna industrija sa suvremenim tehničko-tehnološkim rješenjima u svim fazama proizvodnje, što ćemo u potpunosti ostvariti ovom investicijom kako bismo se etablirali na domaćem i širili na inozemnim tržištima“, izjavio je Vladimir Mesarić, predsjednik Uprave Mesne industrije Vajda d.d. Čakovec. Istaknuo je veliko zadovoljstvo ovom investicijom i zbog njezinog značaja za razvoj ukupne poljoprivrede i pripadajućih djelatnosti na području Međimurske županije, kao i cijele Hrvatske. Naglasio je i da će tijekom realizacije projekta osobit naglasak biti stavljen na primjenu mjera energetske učinkovitosti korištenjem otpadne topline za zagrijavanje vode koja će se koristiti u tehnološkom procesu i sanitaciji.

Primarni je cilj investicije stvaranje uvjeta za povećanje kooperantskog uzgoja tovnih svinja s 40.000 grla u 2016. na 90.000 u 2017. te finalno na 200.000 u 2019. godini, prvenstveno na području Međimurja i Slavonije. Na taj će se način, zajedno s ostalim investicijama u okviru Grupacije Pivac i putem svih aktivnosti usmjerenih na razvoj Vajde, omogućiti i povećanje udjela domaće sirovine u finalnim proizvodima, poput pršuta, te u konačnici povećati njihova proizvodnja. S prihodom od oko 188 milijuna kuna u 2016. godini, dosadašnjim investicijama i povećanjem proizvodnih kapaciteta, u Vajdi su daljnja ulaganja imperativ koji će donijeti i nova zapošljavanja te se očekuje da će broj zaposlenika preći 300 nakon završetka investicijskog procesa.

Naime, nakon organizacijske konsolidacije provedene pridruženjem poduzeća Grupaciji Pivac, broj zaposlenika u Vajdi uslijed širenja proizvodnih kapaciteta ponovno raste.U poduzeću je na snazi kolektivni ugovor sa zaposlenicima koji im dodatno osnažuje zajamčena prava i koji će nakon novih pregovora sa socijalnim partnerima biti produžen i uređen na obostrano zadovoljstvo radnika i poslodavca. Prosječna bruto plaća porasla je u 2016. godini za 14 posto u odnosu na 2015., a osim investicije u proizvodnji neprekidna su ulaganja i u standard zaposlenika, poput uređenja radne okoline, podizanja kvalitete prehrane i obnavljanja odmarališta u Starigradu-Paklenici u kojem radnici provode godišnji odmor.

Uz ulaganja u Vajdi, u okviru Grupacije Pivac nedavno je najavljeno i značajno ulaganje u izgradnju moderne pršutane vrijedne više od 10 milijuna eura u Gospodarskoj zovi Ravča pored Vrgorca. U svibnju se očekuje i završetak ulaganja u vrijednosti od 95 milijuna kuna u razvoj pogona i optimizaciju poslovanja PPK karlovačke mesne industrije kroz protekle tri godine, uz sufinanciranje iz fondova Europske unije.

O Mesnoj industriji Vajda Čakovec

Mesna industrija Vajda d.d. Čakovec osnovana je 1912. godine, nakon što je obitelj Vajda iz Letenja pokrenula poslovanje vezano pretežno uz plasiranje jaja, mesa peradi i divljači najprije na austrijsko tržište, a potom i diljem čitave Europe.Nakon što je uspješno opstala na tržištu unatoč svjetskim ratovima i velikoj svjetskoj ekonomskoj krizi, 1964. godine postala je i do danas ostala isključivo mesna industrija. Asortiman Vajde zasniva se na trajnim i polutrajnim suhomesnatim proizvodima, kobasicama, salamama i drugim mesnim proizvodima, a osobito su poznati po tradicionalnim proizvodima karakterističnima za međimurski kraj – mesu ‘z tiblice, međimurskim cvirkima, namazu od čvaraka i slaninama.

U listopadu 2015. godine Vajda postaje dijelom Grupacije Pivac te se tako pridružuje PPK karlovačkoj mesnoj industriji, Dalmessu iz Klisa te Mesnoj industriji Braća Pivac, jednoj od najrespektabilnijih i najvećih obiteljskih mesnih industrija u ovom dijelu Europe. Prepoznajući važnost i potrebu za stalnim ulaganjem u održivost proizvodnih procesa te zaštitu zdravlja i sigurnosti potrošača, u proizvodnji u okviru Grupacije Pivac primjenjuje se sustav upravljanja u skladu s međunarodnom normom kvalitete i sigurnosti hrane IFS Food, sustav HACCP za osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane te sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.