2000 pilenki domaćinstvima na kojima je zbog utvrđene ptičje gripe eutanizirana perad

839

Virus ptičje gripe ove je godine utvrđen na ukupno 65 gospodarstava u Hrvatskoj, na kojima je eutanizirano 3.419 kljunova peradi na 4 lokacije: u Mlaki Antinskoj, Križnici, Sopu Bukevskom i Špičkovini.

Iako su sva domaćinstva koja su zadovoljila uvjete već obeštećena sukladno broju i stanju peradi na dan eutanazije, Ministarstvo poljoprivrede svakom će gospodarstvu kojima je eutanazirana sva perad, dodijeliti po 30 pilenki starosti 18 tjedana.

Držanje ove peradi (18-tjedne pilenke) nije u sustavu potpora, a ovdje se mahom radi o malim poljoprivrednim gospodarstvima koje ne ostvaruju izravna plaćanja u poljoprivredi.

Dodjela pilenki domaćinstvima provodit će se sutra, 11. travnja 2017. godine u Mlaki Antinskoj i Križnici te u srijedu, 12. travnja 2017. godine u Sopu Bukevskom i Špičkovini.

Pilenke vrijednosti 92.500 kuna nabavljene su od proizvođača Mostina d.o.o. iz Glavica nedaleko Sinja, koji je bio u mogućnosti osigurati dovoljan broj kljunova pilenki starosti 18 tjedana, a koje brzo nesu jaja. Na farmi se godišnje proizvede oko 250.000 pilenki odličnog genetskog potencijala. Sva donirana perad cijepljena je protiv svih potencijalnih bolesti.

„Održali smo obećanje i obeštetili gospodarstva kojima smo morali eutanazirati perad. Htio sam odmah dodijeliti žive životinje umjesto odštete u novcu, ali to tada nije bilo moguće zbog mjera kontrole virusa ptičje gripe. Sada je opasnost širenja virusa prošla, ukinuli smo zabranu držanja peradi na otvorenom, a dodjela 30 pilenki mali je znak novog početka za mala nekomercijalna gospodarstva“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić uoči početka akcije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.