Treći Dani pršuta u Šibeniku

1112

Ovogodišnji domaćin, Šibensko – kninska županija kolijevka je Drniškog pršuta, jednog od rijetkih hrvatskih brendova zaštićenih na EU tržištu.

Pršutarska proizvodnja povezana s turističkim kanalima prodaje predstavlja ozbiljan gospodarski potencijal, stvara nova radna mjesta i gospodarski rast u osjetljivim ruralnim područjima. O značaju industrije i aktivnostima kojima županija želi potaknuti njezin razvoj, na konferenciji će govoriti župan Goran Pauk.

Potencijal pršutarske industrije, program i ciljeve stručnog i poslovnog skupa javnosti će predstaviti Darko Markotić, direktor proizvodnje u M.I. Braća Pivac i predsjednik Klastera Hrvatskog pršuta, te dr. Željko Pilić, certificirani proizvođač i član udruge Drniški pršut. O programu i atrakcijama koje očekuju posjetitelje, govorit će Krešimir Grubić, član organizacijskog odbora manifestacije.

Treći „Dani Hrvatskog pršuta“ održavaju se 21. i 22. travnja u hotelu D-Resort u Šibeniku. Skup okuplja certificirane proizvođače Dalmatinskog, Drniškog, Krčkog i Istarskog pršuta, prvih hrvatskih prehrambenih robnih marki zaštićenih na EU tržištu. Organizator je Klaster Hrvatskog pršuta, udruga tridesetak proizvođača koji zajedno čine preko 90 posto ukupne pršutarske proizvodnje. Skup će biti otvoren za javnost, te će Šibenčani imati priliku kušati i nabaviti najbolje pršute iz svih naših regija, a ugostitelji na licu mjesta dogovoriti nabavu pred predstojeću sezonu.

Manifestacija će biti otvorena za javnost što je idealna prilika za sve Šibenčane i goste Šibenika da provedu ugodan vikend u jednom od najljepših novoizgrađenih hotela na jadranskoj obali, uz jedan od naših najatraktivnijih gastronomskih proizvoda. Kroz prezentacije, degustacije, radionice i panel rasprave, posjetitelji će moći uočiti razliku među pršutima pojedinih regija, ali i naučiti nešto više o našim zaštićenim brendovima. Uz predavanja i radionice namijenjene prvenstveno proizvođačima pršuta, organizatori su pripremili i panel raspravu “Turizam kao kanal prodaje certificiranih pršuta” na kojem se očekuje sudjelovanje ugostitelja, hotelijera i predstavnika turističkih agencija.

Posebno atraktivna bit će prezentacija jela s dodatkom pršuta koja će trajati tijekom cijele manifestacije. Posjetitelji će moći degustirati i na licu mjesta saznati način pripreme čitavog niza delicija, te okusiti kako se pršut “ljubi” sa zelenim rezancima, bademom, šparogama, soparnikom i drugim namrinicama. Kao posebno iznenađenje, posjetitelji će moći kušati i neobičnu “Drnišku slatku pitu” – slatki kolač s pršutom.

Dani Hrvatskog pršuta organiziraju se uz potporu Šibensko – kninske županije i Turističke zajednice Grada Šibenika, a pod pokroviteljstvom Predsjednice RH, gđe. Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatske gospodarske komore.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.