Ministar Tolušić predstavio Školsku shemu u Zaprešiću i otvorio VINODAR 2017. u Daruvaru

959

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić posjetio je jučer Osnovnu školu Antuna Augustinčića u Zaprešiću gdje je ravnateljima škola i učenicima predstavio Školsku shemu koja od iduće školske godine objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama.

Predstavljanju su prisustvovali i proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda koji su zainteresirani za isporuku mlijeka i jogurta školama.

Školska shema obuhvaća besplatne dodatne obroke voća, povrća i mliječnih proizvoda za školsku djecu, za što je za školsku godinu 2017/2018 osigurano 23 milijuna kuna.

Za razliku od dosadašnje Sheme školskog voća i povrća i Programa mlijeka u školama, nova Školska shema donosi promjene u smislu operativne provedbe. Razlog ove promjene je decentralizacija, u smislu davanja mogućnosti školama da odaberu domaće lokalne poljoprivredne proizvođače koji se nalaze u bliskoj okolici škola, a koji će dostavljati svježe voće, povrće i mliječne proizvode školarcima.

„Naša djeca jest će domaće voće i povrće i piti domaće mlijeko. Tako će osim usvajanja zdravih prehrambenih navika usvajati i naviku konzumacije lokalno uzgojene hrane, a imat će priliku posjetiti i obiteljska poljoprivredna gospodarstva s kojih će ti proizvodi dolaziti. Jednom kada osjete razliku između svježeg, netom ubranog voća i onog koje je tisućama kilometara hladnjačama putovalo do njihove škole naučit će cijeniti razliku u kvaliteti između domaćih, lokalno ugojenih proizvoda i onih čiji je put do našeg stola utjecao na kvalitetu i doživljaj“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić u Zaprešiću.

Nakon predstavljanja Školske sheme, ministar Tolušić je u Daruvaru u Dvorcu grofa Jankovića otvorio 19. Međunarodnu izložbu vina i sajam tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije VINODAR 2017.

„Na 20 tisuća hektara vinograda u Hrvatskoj proizvedemo gotovo milijun hektolitara vina godišnje. Siguran sam da možemo i više. Uz potporu za sadnju vinograda u okviru mjere 4 Programa ruralnog razvoja, hrvatskim je vinarima na raspolaganju Vinska omotnica gdje je za investicije, promidžbu i unaprjeđenje hrvatskog vinogradarstva dostupno godišnje 11 milijuna eura – izjavio je ministar Tomislav Tolušić u Daruvaru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.