Novi Pravilnik o parametrima kvalitete u otkupu pšenice roda 2017. godine

2622

Imajući u vidu da je žetva pšenice u tijeku i da je potrebno žurno reagirati na zahtjeve tržišta Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je Pravilnik o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice u otkupu pšenice roda 2017. godine u koji su unesene izmjene o kojima se raspravljalo na posljednjem sastanku Savjeta i oko kojih se postigao određeni stupanj suglasnosti svih strana.

Proizvođači i otkupljivači pšenice nezadovoljni su parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice koje sadrži neobvezujući Kodeks otkupa žitarica i uljarica iz 2014. godine.

Na dva održana sastanka Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi žitarica i uljarica nije postignut dogovor oko izmjena Kodeksa. Imajući u vidu da je žetva pšenice u tijeku i da je potrebno žurno reagirati na zahtjeve tržišta Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je Pravilnik o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice u otkupu pšenice roda 2017. godine u koji su unesene izmjene o kojima se raspravljalo na posljednjem sastanku Savjeta i oko kojih se postigao određeni stupanj suglasnosti svih strana.

Pravilnik će se primjenjivati za otkup pšenice roda 2017. godine proizvedenu za otkup isključivo na području Republike Hrvatske.

U okviru Pravilnika o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice u otkupu pšenice roda 2017. godine primjenjuju se slijedeći parametri:

Donošenjem Pravilnika o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice u otkupu pšenice roda 2017. godine, Kodeks otkupa žitarica i uljarica se može i dalje primjenjivati obzirom da propisuje uvjete, način, prijem i otkup ostalih žitarica i uljarica.

„Očekujem da ćemo nakon ovogodišnje žetve ponovno okupiti i proizvođače i otkupljivače pšenice i da ćemo zajedno raditi na izmjenama Kodeksa. Inzistiram na poštenim uvjetima i za jedne i za druge, ali prije svega podsjećam da je ukupna dobrobit i proizvođača i potrošača daleko veća ako ćemo našu najkvalitetniju pšenicu koristiti za proizvodnju domaćih finalnih proizvoda“ izjavio je ministar Tomislav Tolušić po objavi Pravilnika.

I dok je mlinsko-pekarska industrija okupljena u udruženje Žitozajednica navodno ogorčena potezom ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, koji usred žetve pšenice, po hitnom postupku, donosi novi pravilnik o parametrima kvalitete pšenice, seljaci su prijedlogom novog pravilnika – zadovoljni. Tako bar tvrdi Petar Pranjić, poljoprivrednik iz Novog Čeminca.

– Sudeći po aktualnom otkupnom kodeksu ili pravilniku, u Baranji nema prvoklasne pšenice, što je nevjerojatno. Spuštanjem kriterija, što je i više nego realno, situacija se mijenja. Premium pšenice, s više od 14 posto proteina, doduše, u Baranji će biti vrlo malo, možda jedan do dva posto ukupne količine, ali će većina biti prvoklasna, dakle s proteinima do 13,5 posto – tvrdi Petar Pranjić za Glas Slavonije, naglašavajući kako bi prijedlog trebao biti usvojen, na zadovoljstvo poljoprivrednika. Ističe kako je dobro što se sve skupa radi sada, a ne nakon žetve. Mišljenja je da se netko konačno počeo brinuti o seljaku, pa nisu prepušteni sami sebi kao proteklih godina. No, nastavlja, ima i nezadovoljstva, koje se odnosi na cijenu pšenice.

– Za sada je samo Granolio obznanio cijenu pšenice, i to za prvu klasu 1,10 kuna, drugu 1,05, a za treću 1 kunu. Većina nas je mišljenja kako bi cijene trebale biti više za bar desetak lipa – kaže, objašnjavajući kako bi do spomenutog iznosa trebalo doći smanjenjem uvoza, odnosno troškova koji na taj način nastaju. Bolje bi bilo, dodaje, da taj novac daju seljacima, a zauzvrat dobiju “ekstra djevičansku pšenicu” – kaže Pranjić.

Komletan Pravilnik možete pogledati ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.