U Bruxellesu potpisana Europska deklaracija o soji i potvrđen Delegirani akt o teranu

1114

Na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije koje se održalo u Bruxellesu 17. srpnja i 18. srpnja 2017. godine raspravljalo se o velikom broju točaka od kojih izdvajamo raspravu o budućnosti Zajedničke poljoprivredne politike, utvrđivanju ribolovnih mogućnosti u EU vodama i potvrđivanju Delegiranog akta kojim se hrvatskim proizvođačima omogućava da vino proizvedeno iz sorte Teran označavaju tim nazivom u okviru zaštićene oznake izvornosti Hrvatska Istra.

U Stalnom predstavništvu Mađarske u ponedjeljak, 17. srpnja 2017. godine upriličeno je potpisivanje Europske deklaracije o soji koju je uz ministra Tomislava Tolušića potpisalo još 14 ministara poljoprivrede država članica EU. Deklaracija podupire povećanje proizvodnje leguminoza za hranu i hranu za životinje kao doprinos razvoju održivijih i elastičnijih poljoprivrednih sustava u Europi. Ova deklaracija također podupire Agendu Ujedinjenih naroda 2030 i Strategiju održivog razvoja Europske unije. “S kolegama ministrima potpisao sam Deklaraciju o soji, a proizvodnja soje u Hrvatskoj je u porastu posljednjih godina, pa nam je cilj realizirati projekte vezane uz preradbene kapacitete.“, izjavio je ministar Tomislav Tolušić. Soja je najraširenija leguminoza na svijetu. Leguminoze su od vitalnog značaja za globalni poljoprivredni sustav, ali samo 3-4% površine obradive zemlje u Europi koristi se za uzgoj ove vrste usjeva. Proizvodnja soje je u porastu u RH posljednjih godina, a srednjoročni cilj ministarstva je realizacija projekata vezanih za ulaganje u preradbene kapacitete soje.

„Zadovoljan sam rezultatima ove sjednice Vijeća EU ministara, prije svega zbog konačne potvrde EU našim vinarima da mogu proizvoditi i tržiti vino sorte teran, kao i stoljećima do sada. U potpunosti se slažemo s odlukom Komisije i ovo je sada završena priča.“ izjavio je ministar Tomislav Tolušić nakon dvodnevne sjednice Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.