Otvoren Sustav navodnjavanja Kapinci-Vaška

762

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić prisustvovao je jučer, 6. rujna 2017. godine otvorenju Sustava navodnjavanja Kapinci-Vaška u mjestu Vaška u Općini Sopje.

Kroz taj sustav navodnjava se 1260 hektara poljoprivrednih površina u Virovitičko podravskoj županiji, a u projekt je investirano je 81,4 milijuna kuna.

U sustav navodnjavanja očekuje se uključivanje 100-tinjak poljoprivrednih gospodarstava s područja općine Sopje, koji su ovim sustavom dobili puno veću sigurnost proizvodnje i povećanje prinosa po hektaru, a time i veću konkurentnost na tržištu.

„Programom ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. za projekte navodnjavanja rezervirano je 750 milijuna kuna. Tako su nedavno s pet županija potpisani ugovori o izgradnji devet sustava navodnjavanja kojima će ukupno biti obuhvaćeno više od 3.600 hektara poljoprivrednog zemljišta, a ukupna vrijednost tih ulaganja iznosi gotovo 363 milijuna kuna. Visina potpore u rasponu je od 150.000 do 15.000.000 eura i što je najvažnije – intenzitet ove potpore iznosi do 100 posto vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova pojedinog projekta“ – izjavio je ministar Tomislav Tolušić te dodao „ Ministarstvo radi na modelu sufinanciranja nabavke opreme za navodnjavanje za poljoprivrednike koji se žele priključiti javnim sustavima navodnjavanja. Bit će moguće sufinanciranje od 50 pa čak do 70% prihvatljivih troškova. Naravno, bit ćemo uspješni u iskorištenju sustava za navodnjavanje samo ako se naši poljoprpivrednici okrenu visokodohodovnim kulturama pogodnim za navodnjavanje. Ratarske kulture ovdje možemo zaboraviti. Savjetodavna služba i stručnjaci Ministarstva na raspolaganju su poljoprivrednicima kako bi im pomogli osmisliti i provesti promjenu kultura na navodnjavanim površinama.“

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.