Sabor izglasao Zakon o zaštiti životinja

233

Hrvatski sabor izglasao je jučer Zakon o zaštiti životinja s 113 glasova za i 3 suzdržana nakon što je prihvaćen prijedlog Vlade o amandmanima. Ovime Hrvatska nakon 10 godina ima Zakon o zaštiti životinja koji ju svrstava u europski vrh brige o životinjama.

Javnosti najzanimljivija odredba novog Zakona je zabrana usmrćivanja napuštenih životinja i osnivanje najmanje jednog „no kill“ skloništa na području svake jedinice područne (regionalne) samouprave u kojem je osigurano najmanje 50 smještajnih mjesta za životinje, a sve jedinice lokalne samouprave obvezne su sudjelovati u financiranju osnivanja i rada skloništa.

Zakon predviđa i kontrolu populacije „neželjenih“ pasa kao i bolji nadzor nad uzgojem pasa pa očekujemo da će se broj napuštenih pasa smanjiti i da će većina postojećih skloništa moći prihvatiti sve napuštene životinje i zadovoljiti sve propisane standarde.

Svima nam je u interesu da se svaka napuštena životinja udomi i dobije odgovarajuću veterinarsku skrb, a krajnji cilj je da se maksimalno smanji broj napuštenih životinja.

U odnosu na stari Zakon, radi zaštite i dobrobiti životinja propisane su daljnje zabrane neodgovarajućih postupanja prema životinjama:
– držanje u zatočeništvu dupina i ostalih morskih sisavaca iz porodice Cetacea, osim u svrhu liječenja, oporavka i zbrinjavanja,
– spolni odnos čovjeka i životinje, kao i s tim izjednačeni postupci ili bilo kakvi drugi postupci sa životinjama radi zadovoljavanja spolnih potreba čovjeka,
– čupanje perja živoj peradi,
– pucanje u životinje bez obzira na vrstu oružja ili sprave za pucanje, osim za potrebe omamljivanja ili usmrćivanja životinja te u svrhu zaštite sigurnosti ljudi i životinja,
– bacanje petardi na životinje ili drugih pirotehničkih sredstava,
– korištenje za rasplod životinja koje nisu spolno zrele i koje nisu završile svoj rast, životinja nakon odbijanja mladunčadi koje se još nisu oporavile te korištenje bolešću iscrpljene, ozlijeđene ili prestrašene životinje,
– korištenje kopitara za izvlačenje trupaca iz šuma (samaraši), osim u teško pristupačnim područjima gdje to nije moguće bez korištenja kopitara,
– držanje i korištenje divljih životinja u svrhu prikazivanja javnost, osim u zoološkim vrtovima,
– izlaganje pasa s kupiranim ušima i repovima, osim lovačkih pasa,
– držanje u zatočeništvu medvjeda, osim u zoološkim vrtovima i skloništima.

„Hvala svima koji su dali svoj doprinos ovom Zakonu. Broj glasova kojim je usvojen najviše govori o konsenzusu koji je postignut s ciljem zaštite životinja.“ – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Član Intergrupe za dobrobit i zaštitu životinja u Europskom parlamentu zastupnik Davor Škrlec pozdravlja današnje usvajanje Novog zakona o zaštiti životinja kojim se u Hrvatskoj konačno zabranjuje daljnje usmrćivanje životinja nakon 60 dana provedenih u skloništu. Prema novom zakonu psi i mačke boravit će u skloništima sve do svog udomljenja, a svaka županija u Hrvatskoj morat će izgraditi sklonište koje će se financirati od strane lokalnih samouprava, općina i gradova.

Podsjetimo, zastupnik Škrlec je tijekom protekle godine u nekoliko navrata pozvao Vladu RH i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića na zabranu usmrćivanja životinja u skloništima kako bi svi azili u Hrvatskoj postali “no kill” azili.

“Jako sam ponosan što je Hrvatska danas postala “no kill” zemlja koja ne usmrćuje životinje, već maksimalno brine za njihovu dobrobit. Novi zakon o zaštiti životinja ima za cilj ravnomjerno poboljšati uvjete i skrb o napuštenim životinjama na području cijele Hrvatske, u svakoj županiji, općini ili gradu. Vrijeme je da konačno postanemo odgovorno društvo kojemu kvalitetan zakon omogućuje rad na prevenciji i edukaciji javnosti što će u konačnici dovesti do manjeg broja napuštenih pasa i mačaka. Novi Zakon o zaštiti životinja dokaz je kako vlast može imati sluha za mišljenje većine građana ove zemlje i svakako je jedan od pozitivnijih primjera odlične suradnje s udrugama koje se bave zaštitom životinja u Hrvatskoj. Ono što sada moramo učiniti je pobrinuti se da novi Zakon za zaštitu životinja vrlo brzo zaživi i u praksi. Izgradnja potrebnih skloništa, provođenje sustavnih kontrola, postavljanja kvalitetnog kadra i edukacija javnosti o pravilnoj skrbi za životinje u tome bi svakako trebali biti prioritet.” – poručuje Škrlec.

Na poziv zastupnika Davora Škrleca skupina volontera iz skloništa i udruga koje se bave promicanjem prava i zaštite životinja u Hrvatskoj (Prijatelji životinja, Udruga Pobjede, Udruga Didona, Prava Šapa, Sigurna Kućica, Mreža za zaštitu životinja, Udruga Happy End, Sklonište za životinje Velika Gorica i azil Dumovec) posjetila je tijekom prošlog tjedna, 27. i 28. rujna, Europski parlament u Bruxellesu i sudjelovala na raspravi o regulaciji on-line prodaje ljubimaca u organizaciji EU saveza pasa i mačaka – EU Dog & Cat Alliance.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.