Srbija izdvaja sve veća sredstva za poljoprivredu

520

BEOGRAD –  Proračun u srbijanskom resoru poljoprivrede  u 2013. godini iznosit će četiri posto ukupnog proračuna Srbije, a po prvi put poslije šest godina bit će uvedena i bespovratna sredstva za investicije u poljoprivredi, izjavio je srbijanski ministar financija i privrede Mlađan Dinkić.

Ministarstvo poljoprivrede je jedno od rijetkih gdje nije smanjen budžet i sredstva će biti na razini iz ove godine, kada su bila za 60 posto veća nego 2011. godine, rekao je Dinkić na konferenciji za novinare poslije sjednice Vlade.

Prijedlogom budžeta za 2013. godinu predviđeno je povećanje subvencija u poljoprivredi za oko šest milijardi dinara odnosno 400 milijuna kuna.

Dinkić je izjavio i da će Ministarstvo poljoprivrede u sljedećoj godini imati mnogo veći manevarski prostor, jer je kompletan iznos budžeta sada namjenjen samo za programe u 2013, s obzirom da neće biti zaostalih dugovanja poljoprivrednim proizvođačima iz ove godine.

Ministar je precizirao da će država sljedeće godine registriranim poljoprivrednim gospodarstvima koja žele da kupiti nove hladnjače i opremu za sušare, davati od 30 do 40 posto bespovratnih sredstava za investicije zavisnosti od pojedine regije.

“Što je manje razvijeno područje, to će iznos bespovratnih sredstava biti veći”, objasnio je Dinkić.

On je ukazao da država želi da podići konkurentnost poljoprivredne proizvodnje, jer Srbija trenutno izvozi čak tri puta manje po jednom hektaru nego Hrvatska, a čak 35 puta manje nego Nizozemska, te natuknuo da su investicije jedini način povećanja izvoza.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.