Što donosi “mliječni paket”?

661

“Mliječni paket” trebao bi spriječiti dugogodišnje probleme pri realizaciji poslovnih i ugovornih odnosa između proizvođača i otkupljivača mlijeka na području Hrvatske.

To je novi način boljeg uređenja odnosa između proizvođača i prerađivača, uključujući dijelom i trgovinu. Pruža proizvođačima veću pregovaračku snagu – raspolažu s većim količinama mlijeka koje stavljaju na tržište. Ne dozvoljava dogovaranje između pojedinih sudionika pregovora (pregovaračke organizacije i mljekare). Osim nekih dijelova ugovora sve drugo stvar je pregovora dviju strana. Država ne sudjeluju u pregovorima, ali ima obvezu prikupljanja podataka te njihovo slanje u Komisiju.

Sadržaj direktnog ugovora između proizvođača i prerađivača biti će  stvar pregovaračkih vještina. Ugovorni odnosi neće vrijediti za poslovanje u kooperacijama proizvođača mlijeka.

Kako bi ojačali poziciju prema prerađivačima i proizvođačima mlijeka, najtoplije se preporuča udruživanje sa svrhom kolektivnog pregovaranja uvjeta ugovora. U paketu je, naravno, i cijena mlijeka. Formalni  govori, prema sugestijama EKa, trebali bi priznavati realitete na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda, brže i bolje reagirati na promjene kako se ne bi ponovila krizna 2009., osiguravati da prodajna cijena mlijeka i mliječnih proizvoda ne odskače od otkupne cijene mlijeka, jedna bi trebala pratiti drugu. Otkupljivalo bi se onoliko mlijeka koliko to tržište traži, dakle ponovno scenarij izbjegavanja krize u kojoj su se viškovi pretvarali u maslac, zaštićeni proizvod, i time se donekle smanjivali gubici proizvodnjom bespotrebnih viškova.

Po gore navedenim činjenicama “mliječni paket” stavit će proizvođače i prerađivače pred gotov čin, ali isto tako dati prerađivačima otvorena vrata za mogućnost uvoza jeftinog mlijeka iz regije što će ubrzati sustavni proces uništavanja hrvatskog mljekarstva, govedarstva, a time i poljoprivrede.

Sve detaljne informacije o “mliječnom paketu” možete naći ovdje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.