Nadam se da GMO neće probiti hrvatsku granicu

1467

Rijetki su oni koji se u današnjim vremenima bave politikom, a koji nisu izgubili svijest prema prirodi, te prirodnom, domaćem i zdravom proizvodu, zbog čega su, unatoč višestrukim poslovnim obvezama, odlučili izdvojiti vrijeme i javno reći “ne” genetski modificiranoj hrani i genetski modificiranim organizmima, kako bi spasili žitelje Republike Hrvatske od mijenjanja genetskog koda biljaka u njihovoj domovini.

Foto: Arhiva Ivan Anušić

Upravo stoga, skidamo kapu osječko – baranjskom županu, Ivanu Anušiću koji je baš u vrijeme sve većeg i većeg zagovaranja GMO-a zbog profita, odvažno, direktno iz srca nepokorenog Osijeka u razgovoru za AgroPortal.hr, poslao jasnu poruku široj javnosti: “Nadam se da GMO neće probiti hrvatske granice”.

“Uzimajući u obzir da možemo proizvesti hranu prirodnim putem, što, naravno, i podržavam, ne podržavam GMO i smatram da GMO nije potreban, posebice u Republici Hrvatskoj gdje imamo uvjete za proizvodnju domaće, ekološki prihvatljive i zdravstveno ispravne hrane koja ne mora imati ni jednu intervenciju GMO-a, niti u kvaliteti, niti u bilo čemu drugom.

Protiv GMO-a se moramo boriti na najvišoj razini Vlade

Sabor i Vlada Republike Hrvatske, a posebno Ministarstvo poljoprivrede moraju imati apsolutnu kontrolu kada govorimo o GMO-u koji ne može ući tek tako u naš sustav. U skladu navedenog, trebamo pooštriti sustav kontrole i sustave koji na neki način nadziru kompletan sustav uvoza i sustav korištenja sjemena, kako ne bi uvozili ili koristili genetski modificirano sjeme ili hranu.

Nastavno na to, strategija od koje ne smijemo odustati su naši proizvodi kao naši potencijali na policama u hrvatskim, europskim i svjetskim trgovačkim lancima, ali i u istim takvim hotelima. ”, priča župan Ivan Anušić koji smatra da je Monsanto vrlo ozbiljna svjetska kompanija koja je zahvaljujući svom kapitalu i moći uspjela probiti granice nekih zemalja u svijetu, zbog čega se nada da kao takav, neće probit i hrvatsku granicu.

Regionalni distributivni centar i navodnjavanje = konkurentnost i spas domaćeg čovjeka

Da je osječko – baranjskog župana shvatiti za ozbiljno, potvrđuje i činjenica da je u vrlo kratko vrijeme za poljoprivrednike Slavonije i Baranje, kao župan napravio jako puno jer je svjestan da kada govorimo o poljoprivredi, kao najvažnijoj gospodarskoj djelatnosti naših krajeva, mijenjati stanje nabolje može samo s razumijevanjem potreba gospodarstvenika tih krajeva.

“Od niza mnogih, izdvojit ću dva velika projekta koja radimo za naše poljoprivrednike, odnosno projekt za navodnjavanje kojih će ove godine biti čak 12 napravljeno i regionalni distributivni centar za voće i povrće. Kada govorimo o istom, govorimo o sortirnici, pakirnici, sušari, sustavima za hlađenje, proizvodnji soka i svega onoga što možemo proizvesti od voća i povrća.

Kapacitetima ćemo pokrivati ne samo potrebe Osječko – baranjske županije nego i okolnih županija, zbog čega će domaći marni gospodarstvenici napokon biti konkurentniji na tržištu jer će njihova roba moći sačekati povoljniji i bolji trenutak za plasman i izvoz.”, dodaje župan Anušić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.