Kako na prirodan način obojati uskršnja jaja?

1486

Bojanje jaja jedan je od omiljenih uskršnjih rituala. Osim što njihovo ukrašavanje predstavlja obiteljsku zabavu za velike i male, jaja su vrlo poželjna u prehrani osoba svih dobnih skupina.

Nutricionisti preporučuju konzumaciju jednog jaja dnevno zbog njihove visoke nutritivne vrijednosti, sadržaja proteina, vitamina i minerala. Konzumacija jaja pospješuje vid, poboljšava moždanu funkciju i pomaže u stvaranju energije u tijelu. Neizostavna su u zdravoj prehrani kao samostalan obrok ili kao sastojak brojnih jela.

Na tržištu su danas dostupne raznovrsne boje i ukrasi, ali u nastavku vas podsjećamo na prirodne i zdrave metode koje su koristile naše mame i bake.

Jaja možete jednostavno obojati tako da ih omotate korom od crvenog ili ljubičastog luka. Koru pričvrstite gumicom ili stavite jaje u stare najlonke. Kuhajte ih u vodi u koju ste dodali žličicu octa za fiksiranje boje, a kada budu gotova odmotajte ih i uživajte u neobičnom uzorku.

Želite li crvena jaja, kuhajte ih u vodi u kojoj se kuhala cikla, a poslužit će i sok od brusnice ili višanja. Zelena jaja dobit će te kuhanjem u vodi s grubo nasjeckanim špinatom ili koprivom, a kurkuma i čaj od kamilice obojit će jaja u lijepu žutu boju. Plava boja postiže se uz pomoć crvenog kupusa, soka od bobica bazge ili usitnjenih borovnica, a ljubičasta boja kuhanjem u soku crnog grožđa ili crvenom vinu. Crvena paprika obojati će jaja u narančastu, a kava u smeđu boju.

Prilikom kupovine jaja vodite brigu o njihovom porijeklu te odaberite ona s oznakom „Jaja hrvatskih farmi“. Tako označena konzumna jaja iznesena su od kokoši nesilica u Republici Hrvatskoj, a proizvode se, pakiraju, čuvaju i transportiraju na način koji osigurava njihovu kakvoću. Znakom se promovira domaća proizvodnja i provjerena kvaliteta proizvoda.

Jedan od nositelja ovoga znaka je Žito grupa koja je ujedno i najveći proizvođač jaja u Republici Hrvatskoj, s godišnjom proizvodnjom od 65.000.000 komada. Peradarsku jedinicu čine objekti farme u kojem borave koke nesilice i objekt pakirnog centra za jaja.Farma koka nesilica smještena je u Vuki, nedaleko Osijeka. Na farmi je smješteno 220 000 nesilica iz vlastitog uzgoja. Peradarski objekti opremljeni su obogaćenim kavezima i u potpunosti usklađeni s EU zakonodavstvom.

Jaja se za tržište pripremaju u pakirnom centru za jaja, gdje se sortiraju i pakiraju prema zahtjevima kupca. Sustav upravljanja zdravstvenom sigurnošću hrane u Pakirnom centru za jaja uključuje norme ISO 22000:2005, ISO/TS 22002-1 i dodatne FSSC 22000 zahtjeve. U Žitu se ponose i IFS certifikatom, jednom od najpriznatijih normi u prehrambenom sektoru, koji imaju od 2014. godine i koja predstavlja respektabilnu potvrdu ostvarenja visoke razine kvalitete i sigurnosti proizvoda. Svježa jaja proizvedena na farmi nose znak “Jaja hrvatskih farmi” koji dodjeljuje Hrvatska poljoprivredna agencija. Ova su jaja u potpunosti hrvatski proizvod budući da Žito grupa , kao proizvođač konzumnih jaja kontrolira cjelokupni proizvodni ciklus, kroz vlastite žitarice, tvornicu stočne hrane, uzgoj pilenki do proizvodnje i prodaje jaja.

Obogatite svoj uskršnji stol Žito svježim jajima koja možete pronaći na policama Vaše trgovine u pakiranju od 6,10 ili 30 komada i provedite vesele trenutke u društvu svojih najmilijih.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.