85. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu

1029

Međunarodni poljoprivredni sajam je najveća i najznačajnija smotra agrara u centralnoj i jugoistočnoj Europi.

Već 85 godina je vrhunski reprezent Novog Sada, Vojvodine i Srbije. Mnogo je više od priredbe. Modernim konceptom potiče međudržavnu i privrednu suradnju, unapređenje znanja, proizvodnje i razvoj nauke. Uz to, promovira značaj inovacija i predstavlja sintezu iskustva i dostignuća u srpskoj poljoprivredi, snažna je podrška privredi Srbije, a njegov doprinos i značaj mjere se uspjesima izlagača koje ostvaruju pod krovom Novosadskog sajma.

Za direktan nastup na Sajmu prijavile su se firme i kompanije koje dolaze iz 28 zemalja. U odnosu na prethodnu godinu bit će značajno više firmi iz Turske, Ukrajine i Italije, a predstavit će se i kompanije iz Rusije, Velike Britanije i Luksemburga, koje prošle godine nisu bile prisutne. Ponudu će promovirati i firme iz Austrije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Francuske, Grčke, Nizozemske, Hrvatske, Indije, Izraela, Kine, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Rumunjske, Rusije, Slovačke, Slovenije, Španjolske i Švicarske.

ODLIČAN ODZIV STOČARA ZA NASTUP NA POLJOPRIVREDNOM SAJMU

Od kad je Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu, Izložba stoke predstavlja jedan od najvažnijih i najinteresantnijih segmenata.

Pred jubilarni, 85. međunarodni poljoprivredni sajam, stočari su veoma zainteresani predstaviti goveda, konje, koze, ovce, svinje i živinu. Do sada je prijavljeno više od 1.600 živih eksponata. Izložba na Novosadskom sajmu poznata je po temeljnoj i pažljivoj selekciji i izboru primeraka koji će biti klasirani i izloženi, a oni najbolji i nagrađeni laskavim priznanjima i titulama Novosadskog sajma za kvalitetu. Sva prijavljena grla prolaze i veterinarske kontrole, a potom će se znati točan broj onih koja će biti predstavljena na Poljoprivrednom sajmu. Ove godine posjetitelji će prvi put na Novosadskom sajmu imati priliku vidjeti belgijsko plavo govedo.

Priprema se bogat program, predviđen je Dan stočara, tradicionalni defile stoke na Manježu i aukcija najboljih primjeraka domaćeg genofonda. Ni ove godine neće izostati Izložba sitnih životinja. Na Manježu su planirana i konjička takmičenja u preponskom jahanju i vožnji zaprega.

Na Izložbi poljoprivredne mehanizacije, uz članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije i firme koje posluju u Srbiji, mašine i opremu predstavit će i švicarske, njemačke, talijanske, turske, rumunjske, ukrajinske i slovenske kompanije.

NAUKA ZA STRUKU

Značaj Međunarodnom poljoprivrednom sajmu daju i brojne kongresne aktivnosti koje se organiziraju u suradnji sa izlagačima i stručnom javnošću.

Konferencije, poslovni i stručni skupovi, savjetovanja, promocije i prezentacije posvećene agraru, u Kongresnom centru „Master“, u stopu će pratiti događaje na izložbenim prostorima 85. međunarodnog poljoprivrednog sajma.

Tradicionalno se u Kongresnom centru u suradnji sa Privrednom komorom Srbije i Europskom preduzetničkom mrežom organiziraju AgroB2B susreti, a prijavljivanje je u toku.

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika koje okuplja i zastupa interese mlаdih ljudi koji se bave ili žele da se bave poljoprivredom, također će organizirati stručni skup u Kongresnom centru.

Događaj priprema i Institut za prehrambene tehnologije. Primjenu informacijskih tehnologija u poljoprivredi će promovirati Biosense Institut, dok će mogućnosti bespilotnih letjelica prezentirati ruska kompanija Poslovna tehnologija.
Tokom Poljoprivrednog sajma bit će održan i Proljetni festival vina na kojem će 18. i 19. svibnja oko 100 izlagača promovirati najbolja, najljepša i najkvalitetnija vina i rakije sa ovih prostora.

Posebna čast najuspešnijima na ocjenjivanju kvalitete bit će ukazana na Večeri šampiona. Događaje tokom sedam dana Poljoprivrednog sajma organiziraju i Generalni sponzor Poljoprivrednog sajma – Generali Osiguranje Srbija i Žita Srbije – Udruženje za unapređenje proizvodnje i izvoza žita i uljarica. U planu su i brojne korporativne prezentacije.

POKLON IGRA ZA POSJETITELJE

U Poklon-igri za posjetitelje sa kupljenim ulaznicama pripremljena su dva traktora. Darivatelj traktora „belarus 622“ i roto freze „hisarlar“ je Agropanonka, a traktora „john deere 5045 d“ firma Kite DOO. Ulaznice za Poljoprivredni sajam koštaju 600 dinara. Za one koji na Novosadski sajam dođu u okviru kolektivne posjete, u grupama većim od 15 osoba, cijena je 400 dinara. Đaci i studenti, također u organiziranim posjetama plaćaju 200 dinara, koliko košta i ulaznica za penzionere i djecu od 7 do 12 godina.

U godini u kojoj Novosadski sajam obilježava devet i po desetljeća postojanja, Međunarodni poljoprivredni sajam se organizira 85. put i bit će održan od utorka, 15. do ponedeljka, 21. svibnja. Generali Osiguranje Srbija je Generalni sponzor, a Banka partner Credit Agricole Srbija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.