Održan sastanak Grupacije za proizvodnju i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja

945

U HGK – Županijskoj komori Virovitica 5. travnja održan je sastanak Grupacije za proizvodnju i preradu ljekovitog i aromatičnog bilja HGK pod predsjedanjem Tomislava Kurbanovića, na kojem se raspravljalo o aktualnim problemima u proizvodnji i preradi ljekovitog bilja na području Virovitičko-podravske županije i RH u cjelini, s posebnim osvrtom na pravilnu primjenu sredstava za zaštitu bilja.

Sastanku je, uz predstavnike tvrtki koje se bave proizvodnjom i preradom ljekovitog bilja, prisustvovao i tajnik Grupacije Dražen Miloloža, viši stručni suradnik Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK.

Prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ljekovito bilje se u Republici Hrvatskoj proizvodi na 8500 ha, od čega je 90 posto kamilica.

Izvoz se ljekovitog bilja u 2017. godini, u odnosu na posljednje tri godine, povećao za 25 posto i izvezeno je 4800 tona ljekovitog bilja, u vrijednosti od 18 milijuna eura, na zahtjevna svjetska tržišta kao što su Njemačka i Italija. Na području Virovitičko-podravske županije ljekovito bilje se proizvodi na više od 5000 ha, od čega je 98 posto kamilica.

Članovi Grupacije apeliraju na sve proizvođače ratarskih kultura da pravilno primjenjuju zaštitna sredstva, osobito u vrijeme berbe kamilice, onako kako je to zakonski propisano: primjena u tlo, prostorna izolacija, prskanje dok nema vjetra i sl.

Nepravilna primjena zaštitnih sredstava negativno utječe na zdravlje ljudi i okoliš, kvalitetu poljoprivrednih proizvoda, stoga se apelira na pravilnu primjenu i pridržavanje uvjeta dobre poljoprivredne prakse. Odgovorna primjena zaštitnih sredstava pridonosi konkurentnijoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.