Hrvatska dobila prvu ULO hladnjaču koja nije u vlasništvu trgovaca

843

Proizvođači voća i povrća konačno su dočekali i taj dan. I službeno je u pogon puštena ULO hladnjača Distributivnog centra za voće i povrće d.o.o., prva takva u Hrvatskoj, a koja nije u vlasništvu trgovaca. Njezina ukupna vrijednost je 27 milijuna kuna, od čega je 90% sredstava osigurano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Na svečanom otvorenju u Rakitovcu bio je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je istaknuo da je ovo pravi način kako omogućiti efikasniji i konkuretniji plasman proizvoda naših poljoprivrednika, ali i način kako se lokalna i regionalna samouprava mogu uključiti u poljoprivredu. “Nije sve u poticajima, poljoprivrednici su dobili alat kojim sami, uz pomoć lokalne i regionalne samouprave, upravljaju svojim sudbinama, imaju pozitivnije poslovanje te mogu dobro i kvalitetno živjeti od svog rada. Ovo je priča koja treba služiti na primjer svima, jer u cilj su nam zadovoljni i sretni poljoprivrednici, rekao je Tolušić.

Investicija je vrijedna 26,2 milijuna kuna, a od tog iznosa 23,4 milijuna kuna (90%) osigurano je kroz Mjeru 4 Programa ruralnog razvoja, dok je razliku od 2,8 pokriva Distributivni centar za voće i povrće.

Hladnjača je jedina u Hrvatskoj koja nije u vlasništvu trgovaca, a proizvođačima će omogućiti da svoje proizvode skladište prema uvjetima koje ne diktiraju trgovci, te da konkuriraju uvoznoj robi, ali i potrošačima nude domaće proizvode provjerene kvalitete tijekom cijele godine.

Vlasnici društva su Zagrebačka županija s udjelom 77,2 posto, Grad Velika Gorica sa 17,73 posto i Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci sa 5 posto vlasništva.

Poljoprivredna zadruga „Zagrebački voćnjaci“ iz Rakitovca 2014. godine je postala prva proizvođačka organizacija za voće i povrće u Hrvatskoj. Zadruga ima 21 člana, a proizvode jabuke, kruške, breskve, nektarine, šljive i jagode.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.