Upoznajte pšenični i kukuruzni Mlin Đakovo

1190

Tvrtka Žito, koja se proizvodnjom brašna i mlinskih proizvoda bavi od 1994. godine, kupila je pšenični i kukuruzni mlin 2011. godine te potom 2012. godine cjelokupnu proizvodnju preselila u Đakovo.

Duga tradicija proizvodnje brašna u đakovačkom mlinu datira još iz 1760. godine, kada su na tim prostorima izgrađeni prvi mlinovi – vodenice. Kroz godine mlinovi su se razvijali i modernizirali, od mlina na pogon volovima, Strossmayerovog parnog mlina pa sve do današnjeg suvremeno opremljenog mlina s potpuno automatiziranim i kontroliranim procesima.

Kapacitet pšeničnog mlina je 80 000 tona, a kukuruznog mlina 45 000 tona, dok silos omogućuje skladištenje preko 80 000 tona žitarica. Posebnost mlina Đakovo je u mogućnosti proizvodnje različitih vrsta brašna te zaokruženom ciklusu proizvodnje od sirovine do gotovog proizvoda koji se plasira na tržište. Mlin Đakovo certificiran je prema HACCP-u i ISO 22000:2005 standardu, posjeduje Kosher certifikat i IFS certifikat kao i oznaku Brašno hrvatskih polja što je dokaz vrhunske i ujednačene kvalitete mlinskih proizvoda tijekom cijele godine.

Žito grupa u suradnji sa svojim kooperantima i partnerima raspolaže s preko 80 000 ha ratarskih površina na kojima uzgaja pšenicu, kukuruz i ostale žitarice i uljarice kao sirovinu za daljnju preradu. Godišnji promet Žito grupe od preko 150 000 tona pšenice i 100 000 tona kukuruza daje mogućnost selektiranja najkvalitetnijih sorti pšenice i kukuruza što se izravno reflektira i na kvalitetu brašna i krupice.

U asortimanu pšeničnih proizvoda nalaze se različite vrste brašna (bijelo, polubijelo, crno / glatko, oštro, integralno) i krupice za široku primjenu ili namjensku upotrebu, dok se u asortimanu kukuruznih proizvoda nalaze kukuruzna krupica i kukuruzno brašno, kao i ekstrudirano kukuruzno brašno i krupica. Proizvode se na specijaliziranim strojevima (ekstruderima) od najkvalitetnijih sorti kukuruza. Ekstrudiranjem, pod utjecajem visoke temperature i tlaka, kukuruzno brašno i krupica se prerađuju u ekstrudat koji je lakši i jednostavniji za daljnju obradu i procese u industriji.

Sitna pakiranja brašna i krupice kao i ekstrudirani proizvodi na tržište se plasiraju pod brendom Tena, nazvanom po pripovijetki Josipa Kozarca, poznatog slavonskog književnika. Brend Tena je prema nedavnom istraživanju poslovnog tjednika Lider pozicioniran na visokom 9. mjestu od TOP 500 omiljenih brendova u Hrvatskoj. Pod imenom Žito na tržištu su dostupna krupna pakiranja različitih vrsta brašna i krupice koja je moguće kupiti i u rinfuzi, a koriste se u brojnim industrijama kao što su pekarska, konditorska, pivarska i sl. Pšenično i kukuruzno krmno brašno za prehranu životinja na tržište se plasira pod brendom Vitalka .

Za sve upite u vezi asortimana pšeničnog i kukuruznog mlina u Đakovu možete se javiti na e-mail adresu brasno@zito.hr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.