Podrška uzgojnim udruženjima u stočarstvu – potpisano 15 ugovora

156

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao je danas, 13. prosinca 2018. godine s predstavnicima 15 uzgojnih udruženja u stočarstvu ugovore o sufinanciranju. Ugovori su rezultat javnog poziva koji je provelo Ministarstvo poljoprivrede, a njihova ukupna vrijednost je 679 tisuća kuna.

Sredstva su namijenjena sufinanciranju nabave opreme za provedbu postupaka ispitivanja proizvodnosti i testiranja propisanih uzgojnim programom, DNK verifikaciju roditeljstva, označavanje životinja te genomsko testiranje. Isto tako, navedenim sredstvima sufinancirat će se plaće djelatnika uzgojnih udruženja te nabava uredskog materijala i opreme.

„Stalno ponavljam da se samo udruživanjem može postići dobar rezultat. Danas smo dali podršku radu uzgojnih udruženja u sektoru stočarstva. Sufinanciramo im hladni pogon i tako smanjujemo troškove poslovanja. Ovo financiramo nacionalnim sredstvima, ali imamo cijeli niz mjera u Programu ruralnog razvoja RH gdje se potiču proizvođačke grupe i organizacije, pogotovo kada je u pitanju promocija proizvoda.“- izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić te dodao: „Od 1. siječnja iduće godine na snazi će biti Zakon o uzgoju domaćih životinja koji je prošli tjedan usvojio Sabor, kojim želimo osigurati učinkovitu provedbu uzgojnih programa te unaprijediti uzgoj domaćih životinja i stočarsku proizvodnju u Hrvatskoj. Bez domaćih životinja nema kvalitetne i zdrave domaće hrane, a time i izvora prihoda za poljoprivrednu zajednicu u ruralnom prostoru. U fokusu Zakona su uzgajivači domaćih životinja koji će voditi uzgojne programe. Samo udruženi i jaki uzgajivači mogu biti tržišno konkurentni. Zato smo za sljedeću godinu osigurali dvostruko više sredstava za uzgojna udruženja.“

Zakon o uzgoju domaćih životinja priznatim uzgojnim udruženjima omogućuje se da u okviru očuvanja životinjskih genetskih resursa steknu status banke gena uzgajajući reprezentativne kolekcije uzgojno valjanih životinja. Na taj način mogu proširiti svoje djelatnosti i aktivno sudjelovati u razmjeni i korištenju živih životinja i njihovog zametnog materijala odnosno steći dodatna financijska sredstva. Priznatim uzgojnim udruženjima se, provedbom planskog i sustavnog uzgojno-selekcijskog rada u okviru odobrenog uzgojnog programa, omogućava stjecanje statusa nove pasmine domaćih životinja. Zakon o uzgoju domaćih životinja zamijenit će Zakon o stočarstvu iz 1997. koji je postavio temelje za uređenje stočarske proizvodnje u Hrvatskoj. Zakon stupa na snagu 1. siječnja 2019. godine.

Popis korisnika

Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Miško Šklempe, predsjednik

72.981,70

Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda, Damir Horvatić, predsjednik

72.981,70

Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda, Branko Kolak, predsjednik

72.981,70

Središnji savez udruga uzgajivača svinja, Goran Jančo, predsjednik

72.981,70

Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, Tatjana Sinković, predsjednica

72.981,70

Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac, Juraj Čiček, predsjednik

72.981,70

Hrvatska udruga uzgajivača Gidran pasmine konja, Branko Kovačić, predsjednik

26.539,70

Hrvatska udruga uzgajivača konja hrvatski toplokrvnjak, Josip Plavec, predsjednik

26.539,70

Hrvatska udruga uzgajivača športskih konja, Igor Seleš, predsjednik

26.539,70

Udruga uzgajivača Slavonsko-srijemskog podolca, Hrvoje Glavačević, predsjednik

26.539,70

Udruga uzgajivača selekcioniranih matica pčela Hrvatske, Miroslav Kobra, predsjednik

26.207,00

Udruga uzgajivača Crne slavonske svinje Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, Dominik Knežević, predsjednik

26.539,70

Plemenita opčina turopoljska, Juraj pl. Odrčić, župan-čelnik

26.539,70

Savez uzgajivača Istarskog goveda, Aldo Štifanić, predsjednik

13.269,40

Hrvatski savez izvornih pasmina peradi, Zlatko Herceg, predsjednik

42.395,20

UKUPNO

679.000,00

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.