Tomislav Tolušić na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede u Bruxellesu

588

Danas i sutra, 17. i 18. prosinca, u Bruxellesu se održava sastanak Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva EU (AGRIFISH) na kojem Hrvatsku predstavlja potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Ovo je posljednji ovogodišnji sastanak Vijeća, a na dnevnom redu je cijeli niz tema od izvješća o napretku u pregovorima za reformu zajedničke poljoprivredne politike nakon 2020., određivanju ribolovnih mogućnosti u 2019., razmjene mišljenja o ažuriranoj strategiji EU o biogospodarstvu pa do izvješća o ogromnim štetama na europskim šumama u posljednjem razdoblju.

Planirano je i nekoliko specifičnih izvješća o aktivnostima koje su države ili predsjedništvo poduzele od posljednjeg sastanka Vijeća. Tako je primjerice, austrijsko predsjedništvo izvijestilo o konferenciji „Razvoj biljnih proteina u EU – prilike i izazovi“, održanoj u Beču u studenom, a ministar Tolušić je Vijeće informirao o održanoj međuparlamentarnoj konferenciji „Uloga parlamenata u oblikovanju budućnosti hrane i poljoprivrede“ koju su Ministarstvo poljoprivrede i Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora zajednički organizirali 22. i 23. studenoga u Zagrebu. Ministar je svoje kolege upoznao sa zaključcima konferencije i osnovnim porukama koje su parlamentarci iz europskih država i ostali sudionici uputili kreatorima politike u smislu prioriteta za sljedeće razdoblje.

„Ovo je iz više razloga važan sastanak Vijeća. Osim sumiranja ovogodišnjih aktivnosti i planova za iduću godinu imamo priliku ponoviti naša očekivanja od buduće Zajedničke poljoprivredne politike u pogledu veličine financijske omotnice, pojednostavljenja procedura korištenja fondova za naše poljoprivrednike i veću fleksibilnost u provođenju zajedničkih smjernica s naglaskom na specifične nacionalne potrebe. O našim stavovima i potrebama razgovarao sam s povjerenikom Hoganom i za njegovog prošlomjesečnog posjeta Hrvatskoj, a danas sam mu i službeno uručio pisma čiji sadržaj argumentirano pojašnjava naša stajališta i uporišta za naša traženja. Povjerenik Hogan još je u Zagrebu pokazao razumijevanje za našu problematiku pa očekujem da će i službeni odgovor Komisije biti u duhu prihvaćanja naših argumenata.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić u Bruxellesu.

Drugi dan sastanka bit će posvećen prvenstveno nastavku rasprava i postizanju političkog dogovora o ribolovnim mogućnostima u 2019. godini.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.