Poljoprivrednici u Splitu potpisali 175 ugovora vrijednih 88 milijuna kuna

108

Potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić u dvodnevnom je posjetu Splitsko – dalmatinskoj županiji, koji je započeo sastankom sa županom Blaženkom Bobanom.

U okviru Programa ruralnog razvoja do sada je u ovoj županiji ugovoreno preko 374 milijuna kuna, a do sada isplaćeno 172 milijuna. Najveći interes splitsko-dalmatinskih poljoprivrednika iskazan je u mjeri za male poljoprivrednike (6.3.1.) na koju se odnosi gotovo četvrtina svih projekta u Hrvatskoj.

„Preko 500 malih poljoprivrednika podižu svoja gospodarstva na jedan novi nivo, što je ključno za buduće bavljenje poljoprivredom u našoj županiji. Veseli me što ćemo sutra uz našeg ministra Tolušića ovdje u Splitu potpisati 175 ugovora za sve dalmatinske županije.“ – izjavio je župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban.

Naglasak sastanka bio je na mjerama ruralnog razvoja, navodnjavanju i ribarstvu. U izgradnji su dvije ribarske luke, luka na Komiži i luka Brižine na području Kaštela. Priprema se dokumentacija za sustave navodnjavanja Imotsko-bekijskog polja, Sinjskog polja i Bunine u Vrgoračkom polju. Navodnjavanje je izrazito važno za lokalne poljoprivrednike, riječ je o ukupnoj površini od 15 231 h vrijednosti oko 400 milijuna kuna.

„Ministarstvo poljoprivrede financira izgradnju javnog sustava navodnjavanja u stopostotnom iznosu. Što prije budu gotove lokacijske dozvole i izradi se glavni projekt Ministarstvo poljoprivrede će osigurati novac potreban za izgradnju projekata. Vrijednost projekta luke Brižine je 35 milijuna kuna. Očekujemo i izradu projektne dokumentacije za ribarsku luku u Komiži, najisturenijeg dijela ove županije. Ukoliko ona bude gotova u idućih šest mjeseci, Ministarstvo će već ove godine osigurati sredstva potrebna za izgradnju luke. Veseli me što ćemo sutra potpisati ugovore za izgradnju i opremanje još 5 vrtića na području Dalmacije, Tučepi, Seget, Komiža, Promina, Vrgorac. Mjere su to kojima želimo zadržati mlade ljude na ruralnim prostorima.„ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar Tomislav Tolušić u Splitu nakon što je zahvalio župnu na pozivu da posjeti županiju i njezine poljoprivredne proizvođače.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić otvorio je 27. veljače 2019. godine, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, 24. međunarodni sajam GAST, koji se održava u Spaladium areni. GAST objedinjava osam specijaliziranih sajmova turističko-ugostiteljskog sektora i profilirao se u jedan od najznačajnijih mjesta susreta turističkih djelatnika, prateće industrije i nezaobilaznih proizvođača hrane.

„Povezivanje domaćih proizvođača hrane s hotelima i restoranima važna je nadogradnja naše gastro ponude. I ja kao turist i posjetitelj neke zemlje želim jesti lokalne specijalitete od lokalno uzgojene hrane. Ne samo iz znatiželje već i zbog činjenice da je takva hrana, bez obzira na recept, najkvalitetnije i najzdravije što mogu priuštiti sebi i svojoj obitelji. Ja ne mogu nikoga prisiliti da u ponudu stavi domaće proizvode, ali potrošači su uvijek pokazivali što žele i što očekuju, a turisti su značajni potrošači u Lijepoj našoj.“ – izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić u Spaladium areni.

Za vrijeme boravka u Splitsko-dalmatinskoj županiji potpredsjednik Vlade RH i ministar Tolušić obišao je poljoprivrednike s tog područja: tvrtku STELLA MEDITERRANEA D.O.O, OPG Jagode Alfirević te Braniteljsku zadrugu Tvrda stina.

Ministarstvo poljoprivrede danas je u Splitu organiziralo interaktivnu radionicu na kojoj je potpredsjednik Vlade i ministar Tolušić zajedno sa županom Blaženkom Bobanom uručio 175 ugovora ukupne vrijednosti 88 milijuna kuna korisnicima operacija 6.1.1. „Potpora za pokretanje poslovanja mladim poljoprivrednicima“, 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih aktivnosti u ruralnim područjima“ i 7.4.1. izgradnja dječjih vrtića iz Programa ruralnog razvoja.

Radionicu su vodili Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, ujedno i potpisnica ugovora, i Krešimir Ivančić, pomoćnik ministra. Kroz radionicu poljoprivrednici su upoznati s osnovnim pravilima kojih se moraju pridržavati kako bi uspješno proveli i završili projekte.

Sredstva će biti utrošena za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika, razvoj nepoljoprivrednih aktivnosti na selu te izgradnju i rekonstrukciju vrtića.

Na pitanja o budućnosti hrvatske poljoprivrede, Programu ruralnog razvoja u idućem programskom razdoblju do 2027. godine nakon radionice je odgovarao ministar Tomislav Tolušić koji je s poljoprivrednicima razgovarao o planu natječaja Programa ruralnog razvoja u ovoj godini.

„Oduševljen sam interesom mladih poljoprivrednika za mjeru 6.1.1. i projektima koje su prijavili. Ispod crte je ostalo šestotinjak dobro smišljenih projekata naših mladih poljoprivrednih nada. Zato smo odlučili povećati alokaciju za 22 milijuna eura kako bi svi oni koji imaju dovoljan broj bodova na trećem natječaju ušli u ovogodišnje financiranje i realizirali svoje ideje. Te ugovore potpisivat ćemo kroz iduća tri mjeseca jer se paralelno obrađuju i svi ostali natječaji, a Agencija za plaćanja radi punom parom. Najviše interesa za Program ruralnog razvoja iskazuju upravo mladi i mali poljoprivrednici zato ćemo se na njih fokusirati i u idućem programskom razdoblju“ – izjavio je Tolušić u Splitu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.