Generalni direktor EPPO-a u službenom posjetu Hrvatskoj

691

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u svom Centru za zaštitu bilja je danas primila u službenu međunarodnu posjetu gosp. Nico Horn generalnog direktora EPPO-a, Europske i Mediteranske organizacije zaštite bilja i gosp. Giovani Baldissera, koordinatora mreže EUPHRESCO (EU Phytosanitary ReSearch Coordination).

doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić,ravnatelj HAPIH-a, gosp.Nico Horn, generalni direktor EPPO-a i
dr.sc.Giovani Baldissera, Euphresco koordinator

Ravnatelj HAPIH-a doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić je napomenuo kako HAPIH-ov Centar za zaštitu bilja sudjeluje u Euphresco mreži te je suradnja bila uspješna na projektu čiji je cilj bio razvijanje pouzdanih i brzih protokola za detekciju bakterije Xylella fastiodosa u biljkama domaćinima i kukcima vektorima. X. fastidiosa je fitopatogena bakterija koja uzrokuje brzo sušenje maslina a pojava te bolesti predstavlja fitosanitarni rizik najvišeg stupnja i za poljoprivredu Hrvatske.

Uspješna je suradnja nastavljena i na trenutnom projektu „Modeliranje epidemiologije Flavescence dorée u odnosu na njegove alternativne biljke i vektore domaćine“ koji je od posebnog interesa obzirom da je pojava fitoplazme zlatne žutice (Flavescence dorée) kod primjerice vinove loze sve češća u hrvatskom vinogradarstvu.

Ravnatelj HAPIH-a je nadalje istaknuo kako prednosti sudjelovanja u ovakvom projektu je prije svega izrada simulacijskog modela za procjenu rizika i dinamike širenja FD fitoplazme te razvoj pouzdanih shema kontrole širenja bolesti kao i izrada kontrolnih strategija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.