Dani hrvatskog pršuta

451

Danas je u hotelu International otvorena dvodnevna manifestacija Dani hrvatskoga pršuta 2019. u organizaciji Klastera Hrvatskoga pršuta. Ovi Dani, peti po redu, ugostili su brojne proizvođače i distributere pršuta, ali i mnoge ugostitelje i hotelijere te stručnjake iz Hrvatske i Europe kako bi potaknuli prodaju, brendiranje proizvoda i nabavu što kvalitetnijih sirovina.

Nakon što je prisutne pozdravio, gradonačelnik Bandić je istaknuo da će vrijedni i marljivi ljudi koji rukama stvaraju ovakva gastronomska remek-djela uvijek imati njegovu podršku. Mislim da naš pršut itekako može bit jak konkurent španjolskom i talijanskom i ne vidim razlog zašto ih jednog dana ne bi pretekao. Ponosan sam što je i mojih ruku djelo danas s nagrađenim primjercima izloženo izvan konkurencije i što je ponuđeno za degustaciju.

Posebni izaslanik premijera Republike Hrvatske Tugomir Majdak čestitao je svim dobitnicima te je naglasio važnost kvalitetne sirovine za proizvodnju što kvalitetnijeg proizvoda i za njegovu promociju na inozemnome tržištu. Svinjogojstvo je važan sektor i strateški ključan segment u dobivanju suhomesnatih proizvoda. Dat ćemo sve od sebe da kroz razne poticaje na nacionalnoj i EU razini osiguramo što bolje uvjete za naše uzgajivače svinja.

Uspjeli smo na europskoj razini zaštititi 4 pršuta, istarski, krčki, drniški i dalmatinski. Pretpostavljamo da će se prodaja širiti ne samo u Hrvatskoj već i diljem Europe. Na to sam iznimno ponosan, kazao je predsjednik Klastera Darko Markotić.

Osim izložbenog dijela, na programu su radionice i stručni skupovi vezani uz proizvodnju i plasman autohtonih hrvatskih delikatesa. Od prošle godine Dani su organizirani u dva dijela. Prvi je B2B karaktera i namijenjen je isključivo stručnoj javnosti i proizvođačima, dok je sljedeći dan izložbeno-prodajnog karaktera za posjetitelje i turiste.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.