Strategija „Od polja do stola“ i „EU strategija bioraznolikosti do 2030.“

359

Ministrica Marija Vučković održala je 8. lipnja 2020. godine iz Nacionalne sveučilišne biblioteke u Zagrebu videokonferenciju s ministrima poljoprivrede Europske unije kojoj su se pridružila i dva nadležna Povjerenika Europske komisije, Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Stella Kyriakides za zdravlje i sigurnost hrane s ciljem razmjene mišljenja o komunikacijama koje je prije nepuna tri tjedna objavila Europska komisija o strategiji „Od polja do stola“ i „EU strategiji bioraznolikosti do 2030.“ Obje strategije dio su Europskog zelenog plana i imaju snažan utjecaj na budućnost proizvodnje hrane.

Sektor poljoprivrede i proizvodnje hrane kao i administracija koja prati te sektore od dana objave gore spomenutih strategija naišli su na više pitanja nego odgovora. Stoga je hrvatsko predsjedništvo sazvalo videokonferenciju europskih ministara nadležnih za poljoprivredu na kojoj je povjerenicima Europske komisije pružena prilika predstaviti namjeru Komisije, a ministrima mogućnost da razmjene mišljenja, iznesu bojazni i daju svoje mišljenje o spomenutim strategijama.

Ministri su se složili da je Europski zeleni plan smjer u kojem treba ići, no naglasili su da postoje značajne razlike u početnim pozicijama država članica koje treba uzimati u obzir te da treba izbjegavati jednoobrazni pristup. Ukazali su na potrebu definiranja načina ocjenjivanja učinaka i praćenja napretka po pojedinim sektorima kao i potrebi korištenja ujednačenih i točnih podataka koji bi bili usporedivi i jednakovrijedni.

U svojim izlaganjima, ministri su naglasili važnost dobre komunikacije s poljoprivrednim proizvođačima od kojih se i očekuje najveći napor. Pronalazak zajedničkog rješenja u pogledu financijske potpore prilagodbi cijelog sektora proizvodnje hrane, od primarne proizvodnje do finalnih proizvoda, također se našlo među najčešće spominjanim razmišljanjima. Uz zahtjeve za fleksibilnosti i dužem periodu prilagodbe, ministri su dali i svoja stajališta o usklađenosti prijedloga Zajedničke poljoprivredne politike sa zahtjevima Europskog zelenog sporazuma.

„Danas smo se okupili kako bismo razmijenili mišljenja i čuli neke odgovore Komisije o dvije komunikacije objavljene prije nepuna tri tjedna. Strategija „Od polja do stola“ i „EU strategija bioraznolikosti do 2030.“ imat će ključnu ulogu u provedbi Europskog zelenog sporazuma i Plana oporavka za Europu. Što je još važnije, danas smo razgovarali o povezanosti različitih procesa i usklađivanju između reforme Zajedničke poljoprivredne politike i Zelenog sporazuma. Moramo procijeniti potencijalni doprinos sektora poljoprivrede, ribarstva i šumarstva postizanju ciljeva postavljenih u obje strategije. Ali kao ministri poljoprivrede posebnu pozornost moramo staviti na utjecaj koji provedba tih strategija ima na sve te sektore. Naši poljoprivrednici, ribari i proizvođači akvakulture zaslužuju poštenu tranziciju, predvidljive uvjete i odgovarajuća financijska sredstva. Naš današnji cilj bio je potaknuti holistički pristup Europskom zelenom sporazumu i započeti otvorenu raspravu o različitim idejama, vizijama i potrebama svih naših građana. Svi smo zajedno u ovome, i svaki pojedinac ima svoju ulogu u ovom procesu. Zato naši ciljevi i putevi moraju biti jasni i ponajviše zajednički.” – izjavila je ministrica Marija Vučković nakon video konferencije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.