Ministrica Vučković sudjelovala na međunarodnoj video konferenciji na temu regionalne proizvodnje hrane

159

Ministrica poljoprivrede Republike Hrvatske Marija Vučković, ministrica poljoprivrede i hrane Savezne Republike Njemačke Julia Klöckner, ministrica poljoprivrede, regija i turizma Republike Austrije Elisabeth Köstinger, povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski i predsjednik Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog vijeća Norbert Lins razmijenili su mišljenja i stavove na video konferenciji pod nazivom Regionalna proizvodnja hrane – okosnica vitalnih ruralnih područja održane u utorak, 23. lipnja 2020. godine.

U dvosatnoj panel raspravi čelnici resora poljoprivrede Hrvatske, Njemačke, Austrije i Europske unije dotaknuli su se tema globalizacije, politike slobodne trgovine, kao i važnosti regionalne proizvodnje hrane za opskrbu Europu hranom. Složili su se kako se pitanje proizvodnje hrane i opskrbe hranom svih građana Europske unije pozicioniralo kao ključan prioritet u izvanrednim okolnostima izazvanima epidemijom COVID-19.

Između ostalog, ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako „je nedavna kriza COVID učinila očitim da se hrana ne može tretirati kao svaka druga roba, za koju su smanjenje troškova i povećanje profita jedini faktori koji se računaju. Hrana mora biti dostupna svakodnevno svakoj pojedinoj osobi i mogli smo iskusiti koliko su lanci hrane ranjivi na poremećaje trgovine. Pitanje sigurnosti hrane ponovno je u središtu pozornosti jer je postalo jasno da je sigurnost hrane važan element cjelokupne nacionalne sigurnosti“.

„Pouka koju možemo naučiti iz ovog iskustva jest da nepredviđeni katastrofalni događaji ili čak političke nestabilnosti u drugim zemljama mogu poremetiti globalne lance opskrbe hranom i utjecati na tržišta u EU. Posljedice mogu biti ozbiljne ako nema lokalnih ili regionalnih proizvođača koji mogu ponuditi prehrambene proizvode. Kratki lanci opskrbe rješenje su za izbjegavanje prijevoza na veće udaljenosti, koji stvara značajne emisije stakleničkih plinova. Vjerujem da poljoprivrednici mogu imati koristi od ove situacije, posebno proizvođači svježih proizvoda. Oni mogu postići relativno veću cijenu, što dovodi do poboljšanih prihoda poljoprivrednika. Ovo također stvara nove mogućnosti za ruralne zajednice u pogledu osnivanja povezanih poduzeća u preradi, ugostiteljstvu ili logistici koja je povezana s lokalnom proizvodnjom“, naglasila je ministrica Vučković.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.