Popisuju se obiteljska poljoprivredna gospodarstva: Utvrdimo pravo stanje hrvatske poljoprivrede!

228

Državni zavod za statistiku od 14. rujna do 14. listopada 2020. provodi Popis poljoprivrede, kojim se popisuje oko 174 tisuće OPG-ova.

Detaljnu sliku hrvatske poljoprivrede pružit će Popis poljoprivrede, koji od 14. rujna do 14. listopada 2020. provodi Državni zavod za statistiku (DZS). To opsežno statističko istraživanje pružit će potrebnu statističku bazu i dati precizne podatke o poljoprivredi, a posebno je važno radi usporedbe podataka na razini Europske unije.

Kako bi to bilo moguće, stručno osposobljeni popisivači Državnog zavoda za statistiku popisat će u razdoblju od mjesec dana oko 174 tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pri čemu će se pridržavati svih propisanih mjera opreza radi sprječavanja i suzbijanja pandemije bolesti COVID-19. Ispunjavanjem upitnika, koje traje dvadesetak minuta po OPG-u, dobit će se podaci koji će omogućiti planiranje mjera ruralnog razvoja, korištenja zemljišta i okolišnih politika te politika za prilagodbu klimatskim promjenama.

Što se popisuje?

Obuhvaćeni su poljoprivrednici s poljoprivrednim gospodarstvom koje ima više od 0,4 hektara korištene poljoprivredne površine i/ili 0,5 stočnih jedinica ili manje od 0,4 hektara korištene poljoprivredne površine, ali s najmanje 0,1 hektarom voćnjaka, vinograda i/ili maslinika, s bilo kojom površinom rasadnika, površinom pod povrćem, sjemenskim usjevima, presadnicama cvijećem i ukrasnim biljem ili gljivama namijenjenima za tržište te sve pčelinje zajednice. Popis poljoprivrede ne obuhvaća gospodarstva koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda, šumarstvom i ribarstvom. Također ne obuhvaća ni površine pod povrtnjacima za vlastite potrebe s manje od 100 m2.

Popis poljoprivrede, kao i sva ostala istraživanja službene statistike, provodi se u skladu s odredbama Zakona o službenoj statistici koje se odnose na povjerljivost statističkih podataka, što znači da su individualni podaci prikupljeni ovim Popisom službena tajna i statistički su povjerljivi te će se koristiti isključivo za statističke svrhe i neće se objavljivati kao pojedinačni.

Budite dio Popisa poljoprivrede 2020. i neka se vaš trud broji!

Više na www.popispoljoprivrede.hr

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.