Održan bilateralan sastanak ministara poljoprivrede RH i Države Izrael

458

U utorak, 22. prosinca 2020. godine video vezom je održan bilateralan sastanak ministrice poljoprivrede Marije Vučković s ministrom poljoprivrede i ruralnog razvoja Države Izraela Alonom Schusterom.

FOTO: ARHIVA

Na sastanku je usuglašeno kako će se sukladno potpisanom Sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i Države Izraela o suradnji u području poljoprivrede potpisanog 2017. godine započeti s procedurom osnivanja Zajedničkog odbora čija je svrha izraditi Akcijski plan s konkretnim projektima i godišnji program suradnje te nadzirati njihovu provedbu. Daljnja suradnja bi se temeljila na zajedničkim projektima za čije bi se financiranje apliciralo putem programa Horizon 2020. Dogovoreni su i daljnji koraci vezano uz ubrzavanje procedure odobrenja za izvoz goveda i ovaca iz Hrvatske u Izrael.

„Osnivanje Zajedničkog odbora ubrzat će i unaprijediti izradu Akcijskog plana na kojem će se temeljiti godišnja suradnja koja će, ukoliko možemo donositi zaključak na temelju današnjeg sastanka, biti ugodna, konstruktivna i plodonosna. Vjerujem da će suradnja država Hrvatske i Izraela donijeti objema korist te ćemo postati važni uzajamni vanjskotrgovinski partneri“, istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Veleposlanik Države Izrael g. Ilan Mor izrazio je zadovoljstvo online sastankom, koji je bio prvi nakon nekoliko godina. Izrazio je nadu u novi početak provedbe Sporazuma o suradnji iz 2017. godine u korist obje države: ‘’Izrael je spreman podijeliti svoje iskustvo u poljoprivredi s Hrvatskom, također i na komercijalnoj osnovi. Godina 2021. i godine koje slijede biti će godine u kojima ćemo zajednički provoditi razne projekte iz područja upravljanja vodama i tlom, istraživanja i razvoja, a također i projekte iz Zelenog plana i iz UN-ovih Ciljeva održivog razvoja (UN SDGs).” Veleposlanik je izrazio i zahvalnost ministrima na vrlo produktivnom i konstruktivnom dijalogu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.