Ministrica Vučković u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

556

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem u petak, 26. ožujka 2021., posjetila Dubrovačko-neretvansku županiju, pri čemu je u nazočnosti župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića uručila Odluku o dodjeli sredstava za ulaganja u infrastrukturu luke Sustjepan u vrijednosti 37 milijuna kuna te u nazočnosti gradonačelnika Grada Opuzena Ive Mihaljevića četiri ugovora Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti gotovo 1,5 milijuna.

Također, ministrica Vučković je obišla Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku te novoizgrađeni dječji vrtić u Staševici financiran sredstvima Programa ruralnog razvoja.

Ministrica Vučković je tijekom posjeta Dubrovniku uručila ravnatelju Županijske lučke uprave Dubrovnik Željku Dadiću Odluku o dodjeli sredstava u okviru mjere I.23/I.24 “Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa” za luku Sustjepan u Dubrovniku u maksimalnoj vrijednosti potpore većoj od 37 milijuna kuna, pri čemu je vrijednost ukupnog projekta 47 milijuna kuna.

„U okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo osigurano je 344 milijuna kuna za financiranje ribarske infrastrukture; na prvom natječaju diljem obale ugovoreno je 136 milijuna kuna kroz šest projekata od kojih su četiri već pri kraju, a u okviru drugog, iz kojeg će se financirati i luka Sustjepan, ugovorit ćemo projekte vrijedne 185 milijuna kuna. Riječ je o najvećem zahvatu na ribarskoj infrastrukturi od kada postoji hrvatska država i najvećim ulaganjima u našu stratešku djelatnost koja posljednje 3 godine raste – unatoč teškim okolnostima“, izjavila je ministrica Vučković te najavila nastavak državne pomoći sektoru ribarstva i akvakulture i otvaranje drugog natječaja Mjere 21: „Osigurali smo nastavak pomoći svima onima koji su ostvarili značajno niže primitke u koronakrizi kroz Mjeru 21 za koju je Ministarstvo poljoprivrede u posljednjem tjednu hrvatskog presjedanja uspjelo ostvariti podršku. U okviru Programa ruralnog razvoja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji je ugovoreno više od 298 milijuna kuna te isplaćeno preko 193 milijuna kuna, od kojih je za 105 korisnika isplaćeno gotovo 17 milijuna kuna preko spomenute Mjere 21.“

Ministrica Vučković je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji posjetila Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku koji u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede sudjeluje u Nacionalnom programu očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH te je svojim dolaskom prigodno označila početak operativnog rada u objektima, tzv. mrežarnicima u kojima se čuva bezvirusni matični sadni materijal agruma visoke kategorije, za što su sredstva omogućena putem Programa podizanja kvalitete matičnih nasada agruma, jezgričavih i koštičavih voćnih vrsta u Republici Hrvatskoj. Projekt je od vitalne važnosti za agrumarsku proizvodnju jer omogućuje rasadničarima doline Neretve nabavu bezvirusnih pupova za vlastitu proizvodnju, što su do sada morali osiguravati u inozemstvu.

Također, ministrica Vučković je u nazočnosti župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikole Dobroslavića te gradonačelnika Grada Opuzena Ive Mihaljevića uručila četiri ugovora podmjere 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima“ Programa ruralnog razvoja u vrijednosti gotovo 1,5 milijuna kuna, pomoću kojih će korisnici pokrenuti nepoljoprivredne djelatnosti na svojim poljoprivrednim gospodarstvima te kupiti mehanizaciju i opremu u svrhu pružanja usluga u ruralnim područjima. Prilikom posjeta ministrica poljoprivrede obišla je i Dječji vrtić Staševica u koji je izgrađen i opremljen zahvaljujući potpori od 5,7 milijuna kuna u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja, čime je omogućen smještaj za 40 djece.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.