10. sjednica Udruge hrvatskih proizvođača duhana

212

Na svojoj 10. sjednici oba odbora Udruge hrvatskih proizvođača duhana „ Krupan list“ raspravljalo se o proizvodnji duhana u 2021 g.

Ovih dana , na sirovinskom području proizvodnje duhana u Podravini i Slavoniji, počele su prve berbe duhana roda 2021 g. Po prvim rezultatima prve berbe zadovoljavaju po prinosima i kvaliteti ubranog lišća.

Nažalost, ekstremne suše koje su zahvatile posljednjih 60 dana sirovinsko područje proizvodnje duhana u RH, gdje je u istom periodu palo samo od 9-11 l kiše po m2 , a za intenzivan rast duhanske stabljike potrebno je od 70-100 l vode. Tako malo kiše ne pamti se od početka proizvodnje duhana u RH od 1958 g. Nedostatak vode odrazio se na razvoj duhana i to najviše na rano rasađivanje duhana , koji su rasađivani početkom svibnja mjeseca, te koji su uz nedostatak vode iz vegetativne faze prošli u genarativnu i na takav način razvili manji broj listova od uobičajnih, što u konačnici znači manji urod.

U RH se navodnjava do 10% površina pod duhanom, što je manje nego prije 10 godina. Razlog tome je što navodnjavanje je vrlo skupo i zahtjevno, te je vidljivo da tehnološki daje rezultate, no ekonoski rezultati za proizvođača su neutralni, odnosno koliko uložiš toliko vratiš, dobiti nema. Razlog tome je, da prinosi duhana navodnjavanjem u sušnim godinama rastu, ali nažalost kvaliteta tog duhana u RH nije prepoznata . Niske otkupne cijene , te Pravilnik o vrednovanje duhana pri otkupu, datira još iz 1977 g, te je „ prastar“ i ne oslikava stanje u vremenu u kojem poslujemo .

Tako da bez većih otkupnih cijena duhana, koje su za 40 % manje nego europske, te novim Pravilnikom i kriterijima za otkup duhana, teško da će se navodnjavati više površina pod duhanom, a bez navodnjavanja teško da možemo ići u korak sa sve ekstremnijim vremenskim neprilikama.

Stoga je zaključeno je, da u ovakvim klimatološki ekstremnim uvijetima, najbolje prolaze proizvođači, koji se pridržavaju već ustaljene i priznate tehnologije proizvodnje duhana, a to je rasađivanje duhana u svibnju kada to uvijeti u polju dozvole, 22 – 24 tisuće biljaka po hektaru, zalamanje na 18 listova, takova tehnologija daje prinose veće od 2000 kg hektar, dobru kvalitetu .

Nakon ekstremno dugog sušnog razdoblja, ovih dana pala je kiša na cijelokupnom sirovinskom području proizvodnje duhana. Kiša će zasigurno pomoći onim nasadima duhana koji su još uvjek u vegetativnoj fazi razvoja , no onima u generativnoj fazi nažalost ne.
Ovakove ekstremne vremenske prilike , cjelokupnu proizvodnju i berbu duhana u 2021 g , odvesti će klimatološki u kasnu jesen, što može dodatno stvoriti probleme proizvođačima duhana zbog jesenskih mrazema, koji mogu uništiti proizvodnju.

Klimatske promjene svake su godine sve izraženije, Proizvodnja duhana koja je vrlo skupa i svake godine sve skuplja i zahtjevnija, teško se nosi sa klimatskim ekstremima u fazi vegetacije. Tako da proizvodnja duhana za proizvođače postaje sve rizičnija.

Zaključeno je, da je potrebno tehnološki unaprijediti proizvodnju , te prilagoditi klimatološkim promjenama , sa dodatnim ulaganjima u proizvodnju za sve proizvođače, koji žele ostati u proizvodnji duhana .

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.