Država opet izigrala seljake

510

Još je u kolovozu Jakovina velikodušno obećao kako će se država radi pomoći poljoprivrednicima u ublažavanju posljedica od ekstremne suše odreći svog dijela naknade od zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta, ali novac je zgrnula i očito ga ne namjerava vratiti, kažu ogorčeni su seljaci iz županjskog kraja za Glas Slavonije.

Poljoprivrednici pojašnjavaju da je rok za plaćanje posljednje rate zakupa za ovu godinu istekao 15. listopada, a oni podmirili puni iznos zakupnine jer nisu dobili nikakav naputak o smanjenju dijela obveza.

“Iz uplatnica koje su nam dostavljene jasno je vidljivo da nam obveza plaćanja za zemlju koju imamo u zakupu nije smanjena ni lipe. Općinski čelnici Drenovaca odmah su nam rekli da neće prihvatiti preporuku Ministarstva poljoprivrede i odreći se dijela koji pripada općini, no očekivali smo da će se ministar Jakovina držati svog obećanja i provesti ga u djelo. Ali nas je i ovaj put prevario” , požalili su se seljaci iz Drenovaca.

Smatraju da im je ministar samo pokušavao “zamazati oči” i poslužio se najobičnijim trikom. Razočarani su i čude i tome kako se s mljekarima ovih dana pregovara o isplati 160 milijuna kuna, a cijelo se vrijeme tvrdi kako država nema novca za obeštećenje od suše.

“U općinu je stigao nedorečen i u praksi gotovo neprovediv naputak Ministarstva o tome da se plaćanja zakupnine oslobađaju samo određene kulture koje se izdvajaju iz ukupnih površina”, kaže Jakša Šestić, načelnik općine Drenovci.

Sa načelnikom se slaže i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić, koji upozorava da oni koji su donijeli takav naputak očito nemaju spoznaja o razini problema na terenu.

Matić kaže da su seljaci podmirili svoju godišnju obvezu za zakup zemlje jer se boje da u suprotnome neće moći kandidirati na natječajima za zemlju, pa se postavlja pitanje tko će njima sada vratiti 25 posto uplaćenog iznosa kada je novac već potrošen.

Vukovarsko-srijemska županija nije se odrekla dijela koji joj pripada od zakupa državne zemlje, a kada bi se i donijela takva odluka, novac se poljoprivrednicima ne bi mogao vratiti jer je riječ o namjenskim sredstvima koja su već utrošena u projekt navodnjavanja ili za plaćanje kamata.

Zakupoprimatelji novac uplaćuju na poseban račun u državni proračun, a softverski program automatski ga dijeli na tri dijela – 50 posto odlazi gradovima i općinama, a po 25 posto županiji i državi.

Zasad nema službenog očitovanja ministarstva poljoprivrede.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.