Agroproteinka – partner u prevenciji pojave afričke svinjske kuge

715

S hladnijim dijelom godine dolazi i razdoblje svinjokolja za potrebe brojnih kućanstava.

Mnogi u kućnoj radinosti tradicionalno pripremaju proizvode koji će se koristiti u domaćinstvu, kao što su različite kobasice, kuleni, čvarci, mast i meso, no pritom se javlja problem – gdje s neupotrebljivim ostacima? Kosti, koža, crijeva i iznutrice te slični dijelovi životinje najčešće ostaju neiskorišteni, pa je s njima potrebno odgovorno postupati. Ovim nusproizvodima nikako nije mjesto u prirodi, u potocima, kanalima ili šumama!

Osim što bi s odlaganjem u okoliš ili gnojnice došlo do širenja neugodnih mirisa, moguće je i širenje bolesti. Druge životinje privučene mirisom takve ostatke raznose po naseljima, a iz istih je razloga zabranjeno i bacanje ovih nusproizvoda u posude za miješani komunalni otpad. Vezano za svinjokolju, posebno je važna opasnost od afričke svinjske kuge. Ova je bolest najveća prijetnja svinjogojstvu i veliki problem u Europi. Uzročnik bolesti je DNA virus s ovojnicom koji spada u rod Asfivirusa iz porodice Asfarviridae.

Divlje svinje su glavni izvor zaraze za domaće svinje, a virus je izrazito otporan na vanjske uvjete i ostaje dugotrajno prisutan u okolišu na zaraženom području. Afričku kugu, nakon njezine pojave, karakterizira progresivno i nezaustavljivo širenje, a iskorijeniti se može jedino izravnim usmrćivanjem – cjepivo još ne postoji. Zato je važno da se standardima zaštite spriječi pomor svinjskog fonda, iako bolest nije opasna, odnosno prenosiva na druge životinje i ljude.

Uz usmrćivanje životinja na zaraženim gospodarstvima, zbog afričke svinjske kuge može doći do određivanja različitih mjera, poput zabrane kretanja ljudi u zaraženu zonu u slučaju pojave bolesti u divljih svinja, zabrane prometa životinja i proizvoda životinjskog podrijetla, biosigurnosne mjere, čišćenje i dezinfekcija vozila, opreme, pribora i dr., stoga je bolje djelovati preventivno.

Kao mjeru prevencije afričke svinjske kuge, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane RH, donijela je odluku o prikupljanju nusproizvoda životinjskog podrijetla nastalih nakon svinjokolje i ove sezone. U provedbi ove mjere glavni je partner tvrtka Agroproteinka, koja je uz uobičajenu praksu i postupke, poslove skupljanja i prijevoza, zadužena kao partner općinama u nabavi kontejnera za odlaganje nusproizvoda. Kontejneri su prošle sezone postavljeni u više od 180 općina po čitavoj Hrvatskoj te je skupljeno 614.901 kilogram nusproizvoda, a odvoz je zatražilo preko 30 općina. Isti, a možda i veći odaziv na ovu akciju prevencije, očekuje se i u novoj sezoni svinjokolje.

Nusproizvodi se zbrinjavaju kao materijal kategorije 2, a jedinice lokalne samouprave financiraju zbrinjavanje nusproizvoda te su dužne osigurati i financirati kontejnere za sakupljanje nusproizvoda. Agroproteinka pritom obavlja poslove sakupljanja, prijevoza i termičke prerade nusproizvoda te je na raspolaganju općinama za stručne savjete i odgovore na sva pitanja vezana za navedene poslove. Naposljetku, podsjećamo da u kontejnere treba odlagati samo nusproizvode životinjskog podrijetla, bez vrećica i sličnih materijala, kako bi se osigurala prikladna obrada bez potrebe ručnog odvajanja nepripadajućeg otpada.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.