U Požeško-slavonskoj županiji održan znanstveno-stručni skup i sastanak s poljoprivrednicima

57

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnikom u Ministarstvu poljoprivrede Tugomirom Majdakom otvorila je u Požegi u petak, 5. studenoga 2021. godine znanstveno-stručni skup Budućnost ruralnog prostora u Slavoniji i Baranji tragom spomena na prvaka hrvatske agroekonomske znanosti Branka Štancla.

Uz ministricu i suradnike skupu su prisustvovali županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Požege Željko Glavić, kao i predstavnici organizatora, a to su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti te Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek.

Posjet Požeško-slavonskoj županiji se nastavio sastankom s lokalnim poljoprivrednicima i predstavnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave na temu aktualnosti u lokalnoj poljoprivredi i aktivnostima za njezino unapređenje, uz predstavljanje svih pogodnosti udruživanja za poljoprivrednike od strane voditelja Odjela za proizvođačke organizacije u Ministarstvu poljoprivrede Alena Hrustića.

Na skupu o budućnosti Slavonije i Baranje je naglašen strateški značaj poljoprivrede za ovaj kraj te kako je cilj provoditi reforme, ne samo putem investicija, već i jačanjem logističko-distributivne infrastrukture koja će omogućiti jaču poziciju na tržištu i razvijati poljoprivrednu proizvodnju. Ministrica je čestitala ovoj slavonskoj županiji na trendu rasta mladih poljoprivrednika, čiji je broj danas na 17,5 %, što je više od hrvatskog, ali i europskog prosjeka.

Na sastanku s predstavnicima poljoprivrednog sektora glavne teme bile su mjere pomoći za saniranje velikih šteta nastalih od tuče, a za što je Vlada Republike Hrvatske osigurala 20 milijuna kuna, dok je Požeško-slavonska županija uz podršku Ministarstva poljoprivrede izradila program potpora za poljoprivrednike, koja pojedinačno neće biti niža od 50 % procijenjene štete.

„Požeško-slavonska županije je završila s kompletnom administrativnom kontrolom. Objavit ćemo danas listu svih onih koji su udovoljili uvjetima Javnoga poziva i kroz idućih 10 do 15 dana, nakon što poljoprivrednici iskoriste mogućnost prigovora na našu listu, ići će se s konačnom listom i isplatom sredstava. To su sredstva koja je osigurala Vlada Republike Hrvatske i na tome još jednom izražavam zahvalnost Vladi i resornom Ministarstvu“, izjavila je županica Jozić.

Na sastanku se govorilo i o vodopravnoj zaštiti, potrebi za izgradnjom silosa i skladišnih kapaciteta te važnosti udruživanja u proizvođačke organizacije. Ministrica Vučković je pozvala poljoprivrednike na udruživanje u proizvođačke organizacije radi administrativnog olakšanja i ekonomske koristi, a kako bi udruženi bili okrupnjeni, snažniji, konkurentniji i otporniji na tržišne poremećaje. Također, to će biti jedan od preduvjeta za korištenje skladišno-distribucijskih centara čiju će izgradnju i opremanje Ministarstvo poljoprivrede u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti financirati s 616 milijuna kuna. Dosad je u Požeško-slavonskoj županiji kroz Program ruralnog razvoja ugovorena potpora veća od 504 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 426 milijuna kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.