Na sjednici Vlade potvrđena poljoprivredna suradnja s Kazahstanom te 2 milijuna kuna pomoći za sabirališta mlijeka

362

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj u četvrtak, 25. studenog 2021. godine, donijela Program potpore za uređenje sabirališta mlijeka za koji je u 2022. godini osigurano 2 milijuna kuna u okviru Državnog proračuna RH te prihvatila Prijedlog zaključka Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva poljoprivrede RH i Ministarstva poljoprivrede Republike Kazahstana o suradnji u području poljoprivrede.

Navedenim Programom nastoji se osigurati opstanak što većeg broja sabirališta mlijeka te tako utjecati na opstanak proizvodnje mlijeka na malim gospodarstvima u ruralnim područjima, a cilj Programa je pružanje financijske pomoći subjektima u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koji imaju registrirane objekte za sabiranje mlijeka radi prilagodbe uvjetima i prelazak u kategoriju odobrenih objekata u poslovanju s hranom.

Prihvatljive aktivnosti sufinanciranja u okviru Programa su između ostalog kupnja kontejnera s infrastrukturom, građevinski radovi i uvođenje infrastrukture, kupnja laktofriza te projektna dokumentacija za registrirano sabiralište. Potpora iz ovoga Programa isplaćivat će se kao potpora male vrijednosti, pri čemu je sufinanciranje moguće ostvariti u najvišem iznosu od 100 tisuća kuna po prihvatljivom korisniku.

Također, na sjednici Vlade prihvaćen je Prijedlog zaključka u vezi s Memorandumom o suglasnosti između Ministarstva poljoprivrede RH i Ministarstva poljoprivrede Republike Kazahstana o suradnji u području poljoprivrede, koji je sklopljen 2. kolovoza 2021., a potpisali su ga ministar poljoprivrede Republike Kazahstana Omarov Saparkhan Kesikbaevich i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Memorandumom je stvoren i formalni okvir za suradnju u području poljoprivrede dviju zemalja, a obuhvaća suradnju u području biljne proizvodnje i uzgoja stoke, veterinarskih pitanja, pitanja sigurnosti hrane i fitosanitarnih pitanja, akvakulture, prehrambene i prerađivačke industrije te suradnje u organizaciji seminara, konferencija, izložbi i sajmova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.