Održan sastanak ministrice poljoprivrede i austrijskog veleposlanika

537

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je u srijedu, 15. prosinca 2021. zajedno s državnim tajnikom Ministarstva poljoprivrede Šimom Mršićem i suradnicima sastanak s veleposlanikom Republike Austrije u Republici Hrvatskoj Josefom Markusom Wuketichemom i atašeom austrijskog Saveznog Ministarstva poljoprivrede, regije i turizma Christianom Brawenzom, na temu razvoja i jačanja bilateralne suradnje u području poljoprivrede između Republike Austrije i Republike Hrvatske.

Na sastanku su ove dvije susjedne zemlje iskazale interes za razmjenom znanja i iskustva u segmentima ekološke proizvodnje te je Austrija ponudila dati svoj doprinos u izradi Nacionalnog akcijskog plana razvoja ekološke poljoprivrede 2023. – 2030. Također, razmijenjeni su stavovi oko Nove strategije EU za šume do 2030. te je istaknuta važnost načela supsidijarnosti, s obzirom da neće biti jednostavno pronaći jedinstveni i nepromjenjivi pristup održivom gospodarenju šumama svih članica Europske unije. Iskazan je i interes za suradnju oko certificiranja hrane „GMO free“ za proizvode potpuno slobodne od genetski modificiranih organizama te kroz inicijativu Dunav soja, u sklopu koje se radi na povećanju proizvodnje soje bez GMO-a.

Dodatno, Republika Austrija je poznata po dobro uhodanoj uzgojno-prodajnoj infrastrukturi te uspješnim uzgojnim udruženjima koji na taj način posluju više od sto godina. Na temelju toga austrijski veleposlanik u Hrvatskoj iskazao je podršku Republike Austrije za osnivanje i izgradnju Regionalnog centra za razvoj stočarstva Dubrava, koji je predviđen za potrebe uzgajivača svih vrsta stoke na području zapadne Hrvatske.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.