Održan sastanak s predstavnicima svinjogojskog sektora

746

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom, ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem te ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goranom Lipavićem održala u četvrtak, 27. siječnja 2021. godine, u Ministarstvu poljoprivrede, sastanak s predstavnicima Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske udruge uzgajivača svinja, Središnjeg saveza udruge uzgajivača svinja Hrvatske- SUS, Poljoprivredne zadruge Slavonski svinjogojac i Veterinarske stanice d.d. Varaždin te tvrtki Žito d.o.o. i Osatina grupa d.o.o. na temu stanja u sektoru svinjogojstva.

Predstavnici proizvođača su istaknuli uspješno završene pregovore u području dobrobiti životinja i apliciranju stajskog gnojiva na oranice tijekom 2021. godine s Europskom Komisijom koje su rezultirale Promjenama programa ruralnog razvoja te značaj dodatnih mjera Vlade RH u sektoru stočarstva koje se suočilo s teškim poremećajima, najprije u lancima opskrbe, a zatim i zbog porasta cijene stočne hrane te energenata. Predstavnici sektora i Ministarstva komentirali su drugu procjenu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje i realnog dohotka u poljoprivredi koja još jednom potvrđuju izdržljivost hrvatskih proizvođača, ali i tešku situaciju u sektoru svinjogojstva obzirom na rast cijena, input i pad cijena proizvoda koji se kontinuirano događa od početka 2021. godine. Stoga je zatražena dodatna pomoć Ministarstva koja će se razmotriti.

Na sastanku je raspravljano o uređenju tržišta i prijedlozima novih investicijskih natječaja u sektoru svinjogojstva.

„Sektor svinjogojstva vrlo teško je pogođen krizom COVID 19, ali i širenjem afričke svinjske kuge na europskom kontinentu, što vrlo često, uz prijedloge intervencija, ističemo na Vijeću EU. Tijekom 2021. godine Hrvatska je uspjela notificirati velik broj mjera pred Europskom komisijom, a takav rad nastavit će i dalje. Uz zajedničku zabrinutost zbog tržišnih poremećaja, pozitivnim smo na sastanku ocijenili daljnji interes za investicijskim ciklusom koji je započeo našim natječajem za ulaganja u reprocentre, a nastavit će se ulaganjima u tovilišta za što je natječaj u tijeku“, izjavila je ministrica poljoprivrede.

Proizvođači su se osvrnuli na natječaje koji su nedavno bili u e-savjetovanju te se razgovaralo o unaprjeđenju uređenja tržišta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.